ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Αγνοείται εννιάχρονο κοριτσάκι και ο παππούς του

Ανετράπη η βάρκα με την οποία προσπαθούσαν να περάσουν στη χώρα μας

Κοριτσάκι ηλικίας περίπου εννέα ετών και ο παππούς του, αγνοούνται από το πρωί, όταν στην προσπάθειά τους να περάσουν από την Τουρκία στη χώρα μας μαζί με άλλους 9 λαθρομετανάστες, ανετράπη η βάρκα τους και παρασύρθηκαν από τα παγωμένα νερά του Έβρου ποταμού.
Την ίδια ώρα, ένα αγοράκι ηλικίας περίπου 3 χρόνων, επίσης παιδί μη νόμιμων μεταναστών, σώθηκε και νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στην Παιδιατρική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Το αγοράκι διακομίστηκε αρχικά για πρώτες βοήθειες στο Νοσοκομείο Διδυμοτείχου και στη συνέχεια στο νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, όπου υποβλήθηκε σε εξετάσεις και διαπιστώθηκε ότι είναι υγειές.

Το μικρό αγόρι είχε στην αγκαλιά του λαθρομετανάστης που συνελήφθη από την αστυνομία, μαζί με έναν ακόμη ομοεθνή του, στην περιοχή του κάμπου Ορεστιάδας. Οι δύο μετανάστες είπαν στους αστυνομικούς ότι μαζί με ακόμη εννέα άτομα επέβαιναν σε βάρκα, η οποία ανετράπη από τα ορμητικά νερά του Έβρου ποταμού.

Αμέσως στήθηκε επιχείρηση της αστυνομίας για τον εντοπισμό επιζώντων με τη χρήση πλωτών μέσων αλλά και ομάδων που ερευνούσαν τις όχθες του Έβρου. Από τις έρευνες που συντόνιζε ο αστυνομικός Διευθυντής Ορεστιάδας Γιώργος Σαλαμάγκας, ευρέθησαν σε διάφορα σημεία του Έβρου ποταμού ακόμη επτά λαθρομετανάστες, μεταξύ των οποίων και οι γονείς του μικρού αγοριού.

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Διδυμοτείχου, ενώ οι έρευνες της αστυνομίας για την ανεύρεση των δυο αγνοουμένων θα συνεχιστούν με το πρώτο φως της ημέρας,

Παρότι οι έρευνες συνεχίστηκαν μέχρι αργά το απόγευμα, δεν κατέστη δυνατόν να εντοπισθούν ένα 9χρονο κοριτσάκι και ο παππούς του, που σύμφωνα με μαρτυρίες των άλλων μεταναστών, επέβαιναν στην βάρκα. 
 
ΑΠΟ http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.