ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Επτά νεκροί από το πολικό ψύχος

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην περιοχή των Βαλκανίων εξαιτίας του πολικού ψύχους, μετέδωσαν σήμερα τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Οι θερμοκρασίες στη Σερβία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία έπεσαν μέχρι και τους -22 βαθμούς Κελσίου το Σαββατοκύριακο, μετά από τη διήμερη χιονοθύελλα αποτέλεσμα της οποίας ήταν το χιόνι να φτάσει ακόμη και τα τρία μέτρα σε ορισμένες περιοχές, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.

Στη Σερβία, σε ένα χωριό στα βουνά κοντά στο Βάλιεβο, 80 χιλιόμετρα δυτικά του Βελιγραδίου, βρέθηκε σήμερα νεκρός ένας 51χρονος άνδρας ο οποίος έχασε τη ζωή του ενώ επέστρεφε στο σπίτι του από ένα πάρτι. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός ηλικιωμένου που χάθηκε μέσα στη χιονοθύελλα πριν από πέντε ημέρες, στην ίδια περιοχή.

Στη Ρουμανία από την Πέμπτη έχουν πεθάνει από το ψύχος επτά άνθρωποι. Ο τελευταίος ήταν ένας άστεγος κοντά στο Μποτοσάνι, στα ανατολικά της χώρας. Η κυβέρνηση κάλεσε σήμερα τις τοπικές αρχές να ανοίξουν καταφύγια για τους άστεγους, καθώς τις επόμενες ημέρες η θερμοκρασία αναμένεται να πέσει κι άλλο, φτάνοντας ακόμη και τους -30 βαθμούς Κελσίου.

Στη Βουλγαρία τέλος, ένας άνδρας πέθανε από το κρύο ενώ περίμενε σε μια στάση λεωφορείου, στην πρωτεύουσα Σόφια.
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: