ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Πρωτοβουλία του Αγροτικού Συλλόγου για τη σύνταξη φακέλου άδειας χρήσης νερού

Σημαντική πρωτοβουλία ανέλαβε ο Αγροτικός Σύλλογος Φιλιατρών για την προετοιμασία και σύνταξη των φακέλων για την άδεια χρήσης νερού παραγωγών κατόχων γεωτρήσεων της περιοχής.
Μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου και ενημερωτική εκδήλωση – συζήτηση το βράδυ της Πέμπτης στο «Φουρναράκειο», καλούνται οι παραγωγοί κάτοχοι γεωτρήσεων, που

ενδιαφέρονται, να επικοινωνήσουν με το Σύλλογο για την καταγραφή τους, ώστε όλοι μαζί να αναθέσουν σε γεωλόγο την προετοιμασία και σύνταξη των φακέλων που θα υποβάλλουν για να λάβουν άδεια χρήσης νερού.
Ξεκινώντας την ενημέρωση ο πρόεδρος του Συλλόγου, Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, αναφέρθηκε στην προηγούμενη ενημερωτική εκδήλωση του Συλλόγου για τις άδειες χρήσης νερού, σημειώνοντας την παράταση που δόθηκε για την υποβολή  αιτήσεων μέχρι τις 16 Ιουνίου 2012 και τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη σύνταξη των φακέλων. Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, ανέφερε την απόφαση του Συλλόγου για την από κοινού προετοιμασία των φακέλων ενδιαφερόμενων αγροτών της περιοχής, με την καταγραφή και συγκέντρωσή τους, ώστε να ζητήσουν προσφορές από γεωλόγους, προκειμένου στη συνέχεια να αναθέσουν σε κάποιον όλη την προετοιμασία και σύνταξη του φακέλου καθενός εκ των παραγωγών, πετυχαίνοντας έτσι καλύτερη τιμή. Επίσης, ο πρόεδρος ενημέρωσε για την παρέμβαση του Συλλόγου στον αντιπεριφερειάρχη σχετικά με την άρση της απαγόρευσης μεταφοράς νερού από γεώτρηση μέχρι 1.500 μέτρα, που ισχύσει μέχρι σήμερα σύμφωνα με απόφαση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, καθώς στην περιοχή υπάρχει μεγάλο πρόβλημα λόγω της υφαλμύρωσης. Ο αντιπεριφερειάρχης τον διαβεβαίωσε πως άμεσα θα προωθήσει το σχετικό αίτημα στην Περιφέρεια.
Ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις, απαντήσεις και έγιναν διάφορες προτάσεις για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την προετοιμασία και σύνταξη των φακέλων για τις άδειες χρήσης νερού.
Σε δηλώσεις του ο κ. Αλεξανδρόπουλος σημείωσε: «Είχαμε μια συνάντηση, ενημέρωση και συζήτηση με τους παραγωγούς κατόχους γεωτρήσεων, για να μαζέψουμε υπό την αιγίδα του Συλλόγου τους παραγωγούς που ενδιαφέρονται και να πάρουμε προσφορές από γεωλόγους για την προετοιμασία και σύνταξη των φακέλων για τις άδειες χρήσης νερού. Υπήρξε ανταπόκριση από τους παραγωγούς και αποδοχή της πρότασής μας. Πιστεύω να καταφέρουμε κάτι, να μειώσουμε το κόστος, γιατί υπάρχει έντονο οικονομικό πρόβλημα στον κόσμο. Θα προσπαθήσουμε, από τη μεριά μας, για την καλύτερη λύση, μειώνοντας το κόστος. Όταν καταγράψουμε τους ενδιαφερόμενους παραγωγούς, θα προβούμε σε ανακοινώσεις και θα ζητήσουμε προσφορές από γεωλόγους για τους φακέλους. Όποιος ενδιαφέρεται και θέλει, να υποβάλει τις προτάσεις του στο Σύλλογο και από εκεί και μετά θα επιλέξουμε και θα αναθέσουμε τη δουλειά».
Του Ηλία Γιαννόπουλου    


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...