ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ελαιόλαδο. Προβληματισμός και απαισιοδοξία για την τιμή


«Μέχρι τα Χριστούγεννα η τιμή παραγωγού ήταν 2,10. Τώρα, λόγω των αργιών στην Ιταλία, δεν έχουμε φορτώσει και δεν υπάρχει τιμή, περιμένουμε να περάσουν οι γιορτές και θα δούμε» μας είπε χθες ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος, σχετικά με την αγορά του ελαιολάδου στην περιοχή του.
Στο ερώτημα εάν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση για τη συνέχεια, ο κ. Βαρούτσος απάντησε: «Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να σας πω τίποτα. Πιστεύω ότι θα υπάρξει ενδιαφέρον από τους Ιταλούς, αν και, σε σχέση με πέρυσι, έχει μειωθεί η ζήτηση και από την πλευρά τους, αφού και αυτοί αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα».
 

2,25 η ΕΑΣ
Εν τω μεταξύ, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας συνεχίζει να αγοράζει ελαιόλαδο με
επιταγή τριών μηνών στην τιμή των 2,25 ευρώ το κιλό, από τα 2,30 που είχε ξεκινήσει πριν από λίγες μέρες. Όπως σημείωσε στο «Θ» ο πρόεδρος Βασίλης Κοζομπόλης, υπάρχουν παραγωγοί που ανταποκρίνονται, αλλά προφανώς οι περισσότεροι θέλουν μετρητά, καθώς υπάρχει έλλειψη ρευστότητας.
«Άλλες χρονιές είχαμε την πολυτέλεια να δίνουμε προκαταβολή 2 ευρώ, για την οποία κάποιοι μας κατηγορούσαν και τη δαιμονοποιούσαν κιόλας. Όπως φαίνεται, τότε μάλλον στηριζόταν το προϊόν, ενώ τώρα που δεν υπάρχει προκαταβολή βλέπουμε ότι πέφτει. Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι, στους παραγωγούς που θα μας εμπιστευθούν, να δώσουμε κάτι καλύτερο».


ΑΠΟ http://www.tharrosnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: