ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Παραδόθηκε στο ΥΠΕΚΑ η μελέτη για την έλευση του φυσικού αερίου

«Η έλευση του φυσικού αερίου και κατ’ επέκταση η δυνατότητα για φθηνή ενέργεια αποτελεί βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της Δυτικής Ελλάδας, για την προσέλκυση νέων επενδύσεων, για την ελάφρυνση των μονάδων που ήδη λειτουργούν αλλά και, σε ό,τι αφορά την οικιακή χρήση, για την ελάφρυνση των νοικοκυριών», τόνισε με έμφαση ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας κατά τη συνάντηση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) Γιάννη Μανιάτη.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παραδόθηκε και η σχετική μελέτη που συνέταξαν το τμήμα Δυτικής Ελλάδας του Τεχνικού Επιμελητήριου από κοινού με το τμήμα Αιτωλοακαρνανίας του ΤΕΕ.

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός ανέφερε ότι αυτήν τη στιγμή το δίκτυο φυσικού αερίου έχει φτάσει μέχρι τα Εξαμίλια Κορινθίας, ανέφερε ότι προϋπόθεση για την άφιξη του φυσικού αερίου είναι η ύπαρξη ενός μεγάλου καταναλωτή, όπως μπορεί να είναι ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από φυσικό αέριο, ενώ εξήγησε ότι το όλο θέμα συναρτάται με τη μονάδα της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. Πρόσθεσε, επίσης, ότι το όλο εγχείρημα συναρτάται με το γενικότερο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης έγινε και μια κατ’ αρχήν συζήτηση πιθανών εναλλακτικών σχεδίων ενώ, επίσης, τέθηκε και το θέμα της ένταξης του έργου στο πρόγραμμα ανάπτυξης του φυσικού αερίου αλλά και της συμμετοχής που πρέπει να έχουν στην όλη προσπάθεια τόσο η ΔΕΗ όσο και η Ρυθμιστική Αρχή ενέργειας (ΡΑΕ).
Η συνάντηση κατέληξε με την απόφαση να αξιολογήσουν τη μελέτη του ΤΕΕ οι ειδικοί της «Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε.» (ΔΕΠΑ) και του «Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου» (ΔΕΣΦΑ) αλλά και του ΤΕΕ, με διάθεση εξάντλησης των αντικειμενικών κριτηρίων και η αξιολόγηση αυτή να επανέλθει εντός μηνός προς συζήτηση σε πολιτικό επίπεδο.
Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, αφού ευχαρίστησε τους υπευθύνους του ΤΕΕ για την εκπόνηση της μελέτης κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι στο θέμα της έλευσης του φυσικού αερίου θα παραμείνει αμετακίνητος διότι «αποτελεί όρο για την έξοδο της Δυτικής Ελλάδας από την αναπτυξιακή απομόνωση». Τόνισε ότι πολιτική βούληση της Περιφέρειας και στόχος υψηλής προτεραιότητας είναι η πρόσβαση της Δυτικής Ελλάδας σε μια φθηνή και φιλικότερη προς το περιβάλλον πηγή ενέργειας όπως είναι το φυσικό αέριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: