ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2011

ΕΡΑΝΗ ΦΙΛΙΑΤΡΩΝ - ΠΑΝΗΛΕΙΑΚΟΣ: Το σημερινό φιλικό

Νικηφόρα πέρασε από τα Φιλιατρά ο Πανηλειακός ο οποίος κέρδισε 2-0 την Εράνη σε φιλικό παιχνίδι που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή.

Η ομάδα της Εράνης παρά την ήττα άφησε καλές εντυπώσεις, με το παιχνίδι παρά το βαρύ αγωνιστικό χώρο (έβρεχε διαρκώς) να είναι ποιοτικά καλό.

Το 0-1 έγινε στο 30' όταν σε αντεπίθεση του Πανηλειακού ο Κυριακίδης από πλάγια μπήκε περιοχή και με πλασέ έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Αλεξανδρόπουλου Π., ο οποίος γλίστρησε ενώ επιχειρούσε έξοδο.

Το τελικό 0-2 διαμορφώθηκε στο 90΄+3΄ από προβολή του Δημόπουλου από κοντά, μετά από σέντρα του Μπράβου. 

Εράνη Φιλιατρών: Π. Αλεξανδρόπουλος, Καραχάλιος, Νινιός, Μπαστακός, Ντινιώτης, Κώτσος, Γεωργιόπουλος, Ανδρεόπουλος, Μικελάτος, Κουτσουρές, Μ. Γρηγορακάκης.

Στο δεύτερο έπαιξαν και οι: Λυμπερόπουλος, Κόλλιας, Φουρναράκος, Αθανασόπουλος, Καραβίτης, Χρονόπουλος, Σταθόπουλος, Διονυσόπουλος, Χρ. Αλεξανδρόπουλος, Χ. Νικολόπουλος. 

Πανηλειακός: Λόλας, Βατσής, Σωτηρόπουλος, Θωνιάτης, Ακπαρίδης, Μπράβος, Κάλφας, Τομαράς, Καφαντάρης, Κυριακίδης, Ταφαρλής.

Αγωνίστηκαν και οι  Δημόπουλος, Νικολόπουλος, Πλαστουργός, Λαμπρόπουλος, Γήττας, Μανιάτης, Κολόκας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΜΑΝΤΡΑ (ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε εχθές η μάντρα κ η τοποθέτηση του προστατευτικού σύρματος στον προαύλιο χώρο του παιδότοπου μας.