ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ένα μεγάλο ΜΠΡΑΒΟ στον Δήμο Οιχαλίας και την Εκκλησία

Αυτά να τα βλέπουν κάποιοι άλλοι...
Μπράβο στον Δήμαρχο Οιχαλίας Φίλιππο Μπάμη και την Εκκλησία
Από το πανηγύρι του Μελιγαλά στους αναξιοπαθούντες τα έσοδα
Στην ενίσχυση άπορων οικογενειών ή ατόμων που ανταπεξέρχονται με δυσκολία στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, θα διανεμηθούν τα έσοδα από το φετινό πανηγύρι του Μελιγαλά, σύμφωνα με όσα αναφέρει στο «Θάρρος» ο δήμαρχος Οιχαλίας Φίλιππος Μπάμης. 

Ο κ. Μπάμης ανέφερε ότι τα έσοδα ανέρχονται συνολικά σε 14.000 ευρώ και μέχρι πρότινος τα μοιράζονταν ο Δήμος και η Εκκλησία, που παραχωρούσε το χώρο για τη διοργάνωση της εκδήλωσης. «Φέτος, όμως, και λόγω των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που υπάρχουν, ήρθαμε σε επαφή με την Εκκλησία και συμφωνήσαμε τα χρήματα να διατεθούν για την ενίσχυση των αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπάμης, για να προσθέσει ότι θα υπάρξει συνεννόηση όλων των εφημερίων του Δήμου, προκειμένου να βρεθούν τα άτομα που έχουν ανάγκη. Μέχρι στιγμής δεν είναι γνωστός ο αριθμός των ατόμων ή των οικογενειών που θα ενισχυθούν, κι όπως σημείωσε ο δήμαρχος, «μπορεί να γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, όμως εμείς εκτιμούμε ότι αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να περάσουν κάποιοι αξιοπρεπώς τις ημέρες των γιορτών». Διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη χειρονομία θα καθιερωθεί, δεδομένου «πως πρόκειται για χρήματα που πιάνουν τόπο».
 
Επίσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να προβλεφθεί και στον προϋπολογισμό κάποιο ποσό, «επειδή υπάρχουν άτομα που ζουν σε απόλυτη ένδεια». Έχει δε αρχίσει να εξετάζει την πιθανότητα παροχής δωρεάν γευμάτων σε συγκεκριμένα άτομα, ως μια άτυπη μορφή συσσιτίου. Αυτό, συνέχισε, θα μπορούσε να υλοποιηθεί στους παιδικούς σταθμούς, που, ούτως ή άλλως, παρασκευάζουν φαγητό για τα νήπια. Έτσι, θα μπορούσαν καθημερινά να παράγουν κάποιες επιπλέον μερίδες, προκειμένου να διανέμονται στους αναξιοπαθούντες.
 
«Είναι κάποιες σκέψεις που έχουμε ως Δημοτική Αρχή να ελαφρύνουμε τους συνανθρώπους μας και ελπίζουμε ότι θα καταφέρουμε να τις υλοποιήσουμε», κατέληξε.      

Δεν υπάρχουν σχόλια: