ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Τα βρίσκουν για τη διοίκηση στο Μέγαρο Χορού

Κοινό βηματισμό γύρω από το θέμα ίδρυσης και λειτουργίας νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου που θα διαχειρίζεται το Μέγαρο Χορού Καλαμάτας φαίνεται ότι βρήκαν ο Δήμος Καλαμάτας και το υπουργείο Πολιτισμού.
Αυτό τουλάχιστον άφησε να εννοηθεί χθες ο δήμαρχος Παν. Νίκας σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του με τη γενική γραμματέα του ΥΠ.ΠΟ. Λ. Μενδώνη.
Ειδικότερα, δήλωσε: «Η πρώτη φάση της κατασκευής του Μεγάρου Χορού Καλαμάτας θα έχει ολοκληρωθεί περίπου σε δύο μήνες το αργότερο. Από την πλευρά μας, δουλεύουμε πάνω στον τρόπο που θα πρέπει να διοικηθεί. Αυτό ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια περίπου και σήμερα έχουμε καταλήξει σε συμφωνία με το υπουργείο Πολιτισμού. Το Μέγαρο Χορού δε θα λειτουργήσει ως υπηρεσία του Δήμου Καλαμάτας, αλλά ως ξεχωριστό Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, με

διοίκηση.
Εκτός από τα πολιτιστικά ζητήματα, μπορεί να λειτουργήσει και ως χώρος συνεδρίων. Μπορεί, δηλαδή, να αυτοχρηματοδοτείται σ’ ένα σημαντικό βαθμό. Αυτό βέβαια είναι δουλειά ενός Διοικητικού Συμβουλίου, που δε θα οριστεί με κομματικά κριτήρια. Άλλωστε, το έργο υπερβαίνει το Δήμο Καλαμάτας, αφού η αναφορά του είναι πανελλήνια.
Έτσι, χρειάζεται ένα Διοικητικό Συμβούλιο που να έχει τις επαφές του με την Αθήνα, μέλη που να έχουν πολλαπλές δυνατότητες για να στηρίξουν την ακριβή λειτουργία του, μια και απαιτούνται αρκετά χρήματα για να μπορέσει να ανοίξει τις πόρτες του. Βέβαια, στο συμβούλιο θα υπάρχουν εκπρόσωποι από το Δήμο Καλαμάτας και το υπουργείο Πολιτισμού.
Όλα αυτά για να γίνουν απαιτούν νομοθετική ρύθμιση. Όπως με διαβεβαίωσαν, στα προσεχή νομοσχέδια θα ψηφιστεί στη Βουλή άρθρο για τη λειτουργία αυτού του Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου».
Όπως πρόσθεσε ο δήμαρχος, με το υπουργείο Πολιτισμού έγιναν συζητήσεις και για τα πρόσωπα που θα απαρτίσουν το νέο Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ κατά τη διάρκεια των δηλώσεών του δεν παρέλειψε να ξεκαθαρίσει, για άλλη μια φορά, ότι το συγκεκριμένο είναι προϊόν μόχθου πολλών Δημοτικών Αρχών, ανεξάρτητα από το ποια θα είναι αυτή που θα κάνει τα εγκαίνια.


ΑΠΟ  http://www.tharrosnews.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: