ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

«Task Force» και δωρεάν τεστ κορωνοϊού για εκπαιδευτικούς – μαθητές

  • 27 Ιανουαρίου 2021 - 13:54

Το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων υπενθυμίζει ότι λειτουργεί Ομάδα Συντονισμού Task Force για τον κορωνοϊό σχολεία, η οποία συγκροτήθηκε στις αρχές της σχολικής

χρονιάς με τη συνεργασία των υπουργείων Παιδείας και Υγείας, της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΕΟΔΥ λειτουργεί στο ΥΠΑΙΘ. Επίσης, ανακοινώνει ότι στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές άνω των 16 ετών δίνεται η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19.

Στόχος της Ομάδας Συντονισμού Task Force για σχολεία, σύμφωνα με το ΥΠΑΙΘ, είναι η παροχή υποστήριξης στην εκπαιδευτική κοινότητα αναφορικά με θέματα διαχείρισης των υπόπτων κρουσμάτων COVID-19.

Συγκεκριμένα, υποστηρίζει τους υπεύθυνους COVID-19 των σχολικών μονάδων, των Διευθυντών τους και των Διευθυντών Εκπαίδευσης και επίσης, παρέχει πληροφορίες σχετικά με την επιδημιολογική διερεύνηση και εκτίμηση κινδύνου σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και τους Περιφερειακούς Διευθυντές Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας, σύμφωνα με τα Πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ και λαμβανομένης υπόψη της κάθε φορά ισχύουσας νομοθεσίας.

Δωρεάν έλεγχοι σε εκπαιδευτικούς και μαθητές

Επίσης, το ΥΠΑΙΘ ανακοινώνει ότι στους εκπαιδευτικούς και στους μαθητές άνω των 16 ετών δίνεται η δυνατότητα διενέργειας δωρεάν ελέγχου COVID-19 που εξασφάλισαν τα υπουργεία Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Εθνικής Άμυνας.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές/τριες δηλώνουν εθελοντικά την πρόθεσή τους να εξεταστούν προληπτικά για κορωνοϊό, μέσω της ειδικής πλατφόρμας δωρεάν ελέγχου COVID-19 https://edu.testing.gov.gr/ 

Η σύμπραξη των τεσσάρων υπουργείων στοχεύει στην ευρύτερη παρακολούθηση της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα και την εκτίμηση της επιδημιολογικής κατάστασης στο σχολικό περιβάλλον. Καλούνται όσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές/τριες άνω των 16 ετών επιθυμούν να υποβληθούν σε έλεγχο για τον νέο κορωνοϊό, να καταθέσουν αίτηση στην ανωτέρω πλατφόρμα για τους δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Σημειώνεται ότι η επιλογή των αιτούντων θα γίνεται βάσει σειράς προτεραιότητας (χρονική και γεωγραφική) και πάντοτε αναλόγως των διαθέσιμων τεστ ημερησίως. Οι αιτούντες θα ταυτοποιούνται μέσω του ηλεκτρονικού τους λογαριασμού στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (@sch.gr) και θα ενημερώνονται για το ραντεβού τους με SMS για το πλησιέστερο από τα 386 σημεία ελέγχου σε όλη την Ελλάδα, ενώ αναλυτικότερες οδηγίες σχετικά με τη διαδικασία περιλαμβάνονται στην εν λόγω πλατφόρμα.

Ειδικά για τους ανήλικους μαθητές άνω των 16 ετών θα απαιτείται και η συναίνεση του γονέα ή κηδεμόνα για τη συμμετοχή στη διαδικασία.

Η συναίνεση μπορεί να διασφαλίζεται με την παρουσία του γονέα στη διαδικασία ή/και με τη συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης ότι επιθυμεί το παιδί του να συμμετάσχει στον έλεγχο για COVID-19.

Τα στοιχεία επικοινωνίας της ομάδας συντονισμού περιλαμβάνουν τα τηλέφωνα 2103443958 και 210-3443867, καθώς και το email gengram.2covid19@minedu.gov.gr. 

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: