ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Τηλεργασία: Παράταση έως τέλος Φεβρουαρίου για δημόσιο & ιδιωτικό τομέα

  

26 Ιανουαρίου 2021 - 09:26

Για άλλον ένα μήνα παρατείνεται η υποχρεωτική τηλεργασία για το 50% των εργαζομένων σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.

Συγκεκριμένα,παράταση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021 προβλέπεται για την υποχρεωτική τηλεργασία για τις επιχειρήσεις όλης της χώρας στο 50% των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως.

Έτσι όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οφείλουν να προαναγγείλουν στο σύστημα «Εργάνη» την τηλεργασία πριν την έναρξή της με το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού» για την δήλωση της εξ αποστάσεως εργασίας.

Όλες οι επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν υποκατάστημα σε οποιαδήποτε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας υποχρεούνται έως 28/2/2021 να εφαρμόζουν το σύστημα της εξ αποστάσεως παροχής εργασίας στους εργαζομένους τους, σε όποιες περιπτώσεις η εργασία τους μπορεί να παρασχεθεί με αυτό το σύστημα, σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων αυτών. Όσοι δεν εφαρμόσουν το μέτρο κινδυνεύουν με πρόστιμο 3.000 ευρώ.

Οι εργοδότες μπορούν να εναλλάσσουν τους μισθωτούς σε υποχρεωτική τηλεργασία, π.χ. ανά εβδομάδα, ανά 15ήμερο κ.ο.κ. Σε αυτή την περίπτωση παρέχεται η δυνατότητα στους εργοδότες να τροποποιούν το Έντυπο 4.1 «Δήλωση εξ αποστάσεως εργασίας – Έντυπο ειδικού σκοπού», ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες της επιχείρησης.

Το σύστημα της υποχρεωτικής τηλεργασίας εφαρμόζεται υποχρεωτικά μόνο στις περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να παρασχεθεί από τους εργαζόμενους εξ αποστάσεως σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να απασχοληθούν με το σύστημα αυτό.

Επίσης ως 28/2/2021 παρατείνεται σε όλη την χώρα το κυλιόμενο ωράριο προσέλευσης και αποχώρησης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, με τρόπο ώστε ανά μισή ώρα και εντός 2ώρου να προσέρχονται και να αποχωρούν οι εργαζόμενοι σε σχέση με την έναρξη και λήξη αντίστοιχα του ωραρίου τους. Εφαρμόζεται, δηλαδή, προσέλευση και αποχώρηση από την εργασία σε 4 κύματα στον ιδιωτικό τομέα.

Για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα αναστέλλεται η υποχρέωση του εργοδότη να καταχωρεί στο σύστημα «Εργάνη» κάθε αλλαγή ή τροποποίηση του ωραρίου ή της οργάνωσης του χρόνου εργασίας, αλλά συνεχίζει να υφίσταται η υποχρέωση του εργοδότη για προαναγγελία του χρόνου υπερεργασίας και υπερωριακής απασχόλησης πριν την πραγματοποίησή τους. Σε κάθε περίπτωση η προσαρμογή του ωραρίου δεν μεταβάλλει το είδος της σύμβασης εργασίας των εργαζομένων.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ με τις αναστολές Φεβρουαρίου

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται το Φεβρουάριο να μπορούν να τεθούν σε αναστολή ΜΟΝΟ οι εργαζόμενοι των κλειστών  επιχειρήσεων και όχι των πληττόμενων βάση ΚΑΔ.

Με αυτό τον τρόπο οι εργοδότες των πληττόμενων επιχειρήσεων θα μπορούν να κάνουν χρήση εκ νέου του  προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, το οποίο έχει παραταθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου.

Έτσι οι εργαζόμενοι των κλειστών επιχειρήσεων θα μπουν σε αναστολή της σύμβασης εργασίας τους και τον Φεβρουάριο για όσο διάστημα θα παραμείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις. Η αποζημίωση ειδικού σκοπού, εφόσον παραμείνουν σε αναστολή ολόκληρο τον Φεβρουάριο θα είναι 534 ευρώ, ημερήσια αποζημίωση 18 ευρώ.

Παράλληλα, το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου αναμένεται να πληρωθούν οι δικαιούχοι τα 534 ευρώ για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας του Ιανουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι είναι δυνατή η υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων εργασίας και ορθών επαναλήψεων για τον μήνα Ιανουάριο 2021 έως και στις 31 Ιανουαρίου. Επίσης, η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τις αναστολές συμβάσεων εργασίας τον μήνα Ιανουάριο, προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου.

Παράταση έχει πάρει και ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2021.

Ο μηχανισμός ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Ιούνιο και σε αυτόν εντάσσονται εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, σε επιχειρήσεις που έχασαν τουλάχιστον το 20% του τζίρου τους το διάστημα από τον Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα το 2019. Όσοι εργαζόμενοι υποστούν μείωση έως 50% στον μισθό τους, θα λάβουν από το κράτος το 60% της απώλειας τους, ενώ η πολιτεία καλύπτει και το 100% των εισφορών τους (εργοδοτικών και εργατικών).

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: