ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Κληρονομιές αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ χωρίς... κληρονόμους


 
26/01/2021 - 14:20

Το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με «Τα Νέα» αναζητεί... ξεχασμένες κληρονομιές αξίας 35 εκατομμυρίων ευρώ, προωθώντας αυτοματοποιημένη διαδικασία για την άντληση

στοιχείων που αφορούν την εκκαθάριση, την εποπτεία και τη διαχείρισή τους.

Η αναζήτηση του υπουργείου Οικονομικών αφορά κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία άγνωστων κληρονόμων, με περιπτώσεις στις οποίες οι ιδιοκτήτες αποβιώνουν χωρίς να έχουν ορίσει κληρονόμο, μία διαθήκη η οποία όριζε ως κληρονόμο το Δημόσιο ή κάποιο κοινωφελές ίδρυμα και μένει στα αζήτητα, καθώς και περιπτώσεις που εκμεταλλεύονται επιτήδειοι με αποτέλεσμα η περιουσία να μη φτάνει στους κληρονόμους.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ανεκμετάλλευτο θησαυρό, ο οποίος παραμένει ανενεργός και θα μπορούσε να αξιοποιηθεί για την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων και τη διοχέτευσή τους σε κοινωνικές δράσεις.

Οι κληρονομιές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ξεπερνούν τις 2.500 και η αξία τους ανέρχεται σε τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ευρώ.

Οι ψηφιακές διαδικασίες και η διασύνδεση μεταξύ μητρώων και υπηρεσίων που προωθούνται. το Υπ.Οικ. θα έχει άμεση γνώση των δημοτολογικών στοιχείων όσων σχετίζονται με κοινωφελείς περιουσίες και σχολάζουσες κληρονομιές.

Παράλληλα, επιταχύνεται και απλοποιείται η διαδικασία για την καταβολή των ποσών τα οποία δικαιούνται οι υπότροφοι, βοηθηματούχοι, προμηθευτές κλπ από τα έσοδα των κληροδοτημάτων, όπως αναφέρει το δημοσίευμα.

ΑΠΟ https://www.dikaiologitika.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ. ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με άτομα του χωριού μας.