ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2021

Hλεκτρονικός οδηγός ψηφιακού μετασχηματισμού για αγροδιατροφικές επιχειρήσεις


Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021, 13:11

Ασφαλές «ταξίδι» στον ψηφιακό μετασχηματισμό μιας αγροδιατροφικής επιχείρησης εξασφαλίζει το ηλεκτρονικό εγχειρίδιο 100 σελίδων που εξέδωσε ο μη κερδοσκοπικός

οργανισμός «Νέα Γεωργία, Νέα Γενιά», σε μια εποχή, που λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού είναι πιο επιτακτική από ποτέ η αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Το ηλεκτρονικό αυτό εγχειρίδιο, που έγινε πραγματικότητα μέσω αποκλειστικής δωρεάς του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», διατίθεται από τον τρέχοντα μήνα και «ήδη το έχουν κατεβάσει περισσότεροι από 250 ενδιαφερόμενοι», εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ του οργανισμού, Αναστασία Ψωμά.

Πρόσθεσε ότι η έκδοση του προαναφερόμενου ηλεκτρονικού εγχειριδίου «αποτέλεσε φυσικό επακόλουθο της αναγκαιότητας που δημιούργησε η τρέχουσα συγκυρία λόγω της Covid-19 και υλοποιήθηκε σε συνέχεια του διαπιστωμένου έντονου ενδιαφέροντος που εκδηλώνουν τους τελευταίους μήνες επιχειρηματίες και επαγγελματίες του πρωτογενούς τομέα».

Ο ηλεκτρονικός οδηγός παρέχει χρήσιμες συμβουλές, με απλά και χρηστικά βήματα. «Από τη δημιουργία ενός blog, μέχρι την προβολή στα social media και τις διαφημίσεις, μπορεί ο κάθε υποψήφιος να πάρει μια ιδέα για το τι σημαίνει online προβολή και να κατανοήσει τη δυναμική της στη συνολική πορεία της επιχείρησής του» σημείωσε η κα. Ψωμά.

«Ακόμη και κάποιος που δεν έχει καμία σχέση με τον ψηφιακό κόσμο, θα μπορέσει, ακολουθώντας βήμα βήμα τις οδηγίες που παρέχονται στο εγχειρίδιο, να ξεκινήσει το δικό του ταξίδι στη νέα εποχή του ψηφιακού επιχειρείν» πρόσθεσε.

Στο εγχειρίδιο παρουσιάζεται το πώς χτίζεται οργανωμένα μια επαγγελματική ψηφιακή παρουσία, ενώ περιλαμβάνονται και θέματα που αφορούν την κατάρτιση στρατηγικής και την αποτελεσματική παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τη δημιουργία ιστοσελίδων, τη διαφήμιση αλλά και τη συνολική διαχείριση της online φήμης μιας επιχείρησης.

Τον οδηγό μπορεί να κατεβάσει ο ενδιαφερόμενος δωρεάν, μέσω της ιστοσελίδας του οργανισμού Generationag.org, κάνοντας «κλικ» στην κατηγορία «βιβλιοθήκη», ενώ σύμφωνα με την κα. Ψωμά, στο επόμενο 6μηνο έχει ήδη προβλεφθεί να γίνει επικαιροποίησή του, εφόσον ιδίως καταστεί αναγκαίο με τις συνεχείς αλλαγές που σημειώνονται στα ηλεκτρονικά μέσα.

Ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», στοχεύει στη δημιουργία ευκαιριών απασχόλησης και επιχειρηματικότητας για τους νέους στον κλάδο της αγροδιατροφής στην Ελλάδα, ενώ ιδρύθηκε με πρωτοβουλία και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) στο πλαίσιο του προγράμματος Επανεκκίνηση και Ενίσχυση των Νέων.

ΑΠΟ https://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: