ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Κυβέρνηση: Βάζει στον «πάγο» αλλαγές στα SMS και τη μετακίνηση εκτός νομού

  • 26 Ιανουαρίου 2021 - 14:04

Στον πάγο φαίνεται ότι αφήνει η κυβέρνηση για την ώρα το σχέδιο για «κόφτη» στα SMS στο 13033, ενώ δεν υπάρχει στο τραπέζι να εξεταστεί το άνοιγμα της μετακίνησης εκτός

νομού.

Σε ότι αφορά το χρονόμετρο για τις αγορές των πολιτών η κυβέρνηση συνεχίσει να εξετάζει διάφορες λύσεις αλλά προς το παρόν θα συνεχίσει με το ίδιο μοντέλο.

Όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανάσης το βάρος από τη μεριά της κυβέρνησης θα πέσει στα ενισχυμένα μέτρα και στους ελεγκτικούς μηχανισμούς παντού.

«Αλλά εκείνο που προέχει είναι να φοράμε τη μάσκα» είπε ο κ. Παπαθανάσης τονίζοντας ότι «θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη προσοχή σε Σάββατα και Κυριακές».

Σχετικά με τα σχέδια για «κόφτη» στα SMS και «χρονόμετρο» για τις αγορές ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης απάντησε ότι «μελετάμε αρκετά θέματα για το πώς μπορεί να μπει ένας περιορισμός αλλά επειδή ο πληθυσμός δεν έχει έξυπνα τηλέφωνα θα μείνουμε προς το παρόν στην αποστολή sms χωρίς περιορισμό λόγω και των προσωπικών δεδομένων».

«Υπάρχουν και άλλα εργαλεία αλλά δεν απευθύνονται στο σύνολο του πληθυσμού. Το ίδιο με τον κωδικό 2 για τα καταστήματα συμβαίνει και με το 6 για την άσκηση και γι’ αυτό απαιτείται προσωπική υπευθυνότητα. Ας σεβαστούμε όλοι μας αυτή τη λειτουργία της αγοράς και να περιορίσουμε την κινητικότητα» πρόσθεσε ο κ. Παπαθανάσης.

«Είχαμε μία επανεκκίνηση μετά από εβδομάδες, σαφώς το Σάββατο είχαμε μία κίνηση και την Κυριακή πιο ομαλά και τις υπόλοιπες μέρες με κάποιες ουρές, αλλά φυσιολογικά. Μειώσαμε την πυκνότητα του Μαΐου και μειώσαμε τη χωρητικότητα για να έχουμε διάρκεια. Να είμαστε προσεκτικοί και να μην καταχρόμαστε τη λειτουργία του αριθμού «2» . Λόγω των προσωπικών δεδομένων δεν επιτρέπεται να κρατούμε τα στοιχεία και το αρχείο της κίνησης. Δεν υπάρχει λοιπόν θέμα «κόφτη»» είπε ο κ. Παπαθανάσης.

Το SMS σχεδιάστηκε να έχει την ίδια χρήση με το χαρτί μετακίνησης και να διευκολύνει και δεν μπορεί να ενσωματώσει κάποιου είδους «κόφτη» στα πολλαπλά SMS.

Όχι στα ταξίδια εκτός νομού

Ο αναπληρωτής υπουργός Εμπορίου είπε ακόμα ότι «δεν συζητείται το άνοιγμα των χιονοδρομικών αυτή τη στιγμή» καθώς και ότι «δεν υπάρχει στο τραπέζι να εξεταστεί το άνοιγμα της μετακίνησης από νομό σε νομό γιατί οι γιατροί περιμένουν το αποτέλεσμα των ανοιγμάτων που έγιναν και επειδή έχουμε από τη Δευτέρα γυμνάσια και λύκεια θα περιμένουν για να πάρουν τις αποφάσεις».

ΑΠΟ https://www.aftodioikisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ: ΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΩΝ 5.000 ΒΙΒΛΙΩΝ. (ΦΩΤΟ)

  Με τις συνεχείς δωρεές των εθελοντών μας, αλλά και φίλων του χωριού μας, καταφέραμε να περάσουμε ακόμα ένα όριο. Πρόκειται για το όριο τ...