ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Ένας Έλληνας στο διάστημα

Όταν ήταν μικρός και τον ρωτούσαν τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει, η λέξη «αστροναύτης» δεν του περνούσε... καν από το μυαλό. Ο τόπος που μεγάλωσε όμως και οι σπουδές του τον οδήγησαν στη σπάνια εμπειρία που αποτελεί άπιαστο όνειρο για τους περισσότερους κατοίκους αυτού του πλανήτη: να δει τη Γη από ψηλά.

Ο Θεόδωρος Γουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος είναι ο πρώτος μοναδικός μέχρι σήμερα Έλληνας κοσμοναύτης, έχοντας επιδείξει εκατοντάδες ώρες διαστημικής... βόλτας ως αρχιμηχανικός σε διαστημικά προγράμματα και αποστολές, ενώ έχει υπάρξει και διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού.
Με καταγωγή από τον Πόντο, από τη μεριά της μητέρας του, γεννήθηκε στη Γεωργία και σπούδασε στη Μόσχα. Υπερήφανος που συμμετέχει στη διαμόρφωση της «ιστορίας της ανθρωπότητας», ο Θεόδωρος Γουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος εξηγεί στον φακό του zougla.gr τις ιδιαιτερότητες του επαγγέλματός του, επισημαίνοντας ότι ο «φόβος» είναι απαγορευμένο συναίσθημα για τον αστροναύτη και εχθρός του... η νοσταλγία. Γι’ αυτό και η πιο έντονη στιγμή που βίωσε στο διάστημα δεν ήταν άλλη από την πρώτη επικοινωνία με την οικογένειά του...

«Γιατί δεν μετατρέπουμε τον πανέμορφο πλανήτη μας στον αληθινό παράδεισο;» αναρωτιέται, επιδεικνύοντας χαρούμενος τις φωτογραφίες της χώρας μας που τράβηξε από ψηλά.

Βραβευμένος στο παρελθόν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο διακεκριμένος αστροναύτης αποποιείται αστειευόμενος τον τίτλο του πρώτου Έλληνα που ταξίδεψε στο διάστημα απονέμοντας τα εύσημα στους... Κωστίκα και Γιωρίκα, αφού δεν ξεχνάει ποτέ από πού ξεκίνησε, καθώς και την οικογένειά του που κατοικεί στη Σίνδο της Θεσσαλονίκης. «Οι Έλληνες πρέπει να θέτουν τον πήχη ψηλά, πολύ ψηλά, γιατί η τύχη είναι στα χέρια μας» είναι το μήνυμά του.

Ποιο είναι το επόμενο διαστημικό βήμα για την ανθρωπότητα; Πιστεύει ότι υπάρχει ζωή σε άλλους πλανήτες;


Η βράβευση του κοσμοναύτη
Η άφιξη του κ. Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλου στην Αθήνα συνδυάστηκε με την τιμητική βράβευση από την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Πρόκειται για μία νέα πρωτοβουλία της Ένωσης, που αφορά στη θέσπιση ετήσιας τελετής απονομής τιμητικής διάκρισης σε «Προσωπικότητες της Ελληνικής Διασποράς». Η διάκριση αφορά σε προσωπικότητες των οποίων οι υπηρεσίες στους τομείς του πολιτισμού, της τέχνης και των γραμμάτων, της επιστήμης και της κοινωνικής προσφοράς προβάλλουν τα επιτεύγματα του ελληνισμού.

Την πρωτοβουλία αυτή ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο πρόεδρος της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης κ. Κρις Σπύρου. «Έλληνας της διασποράς κι εγώ, γνωρίζω πολύ καλά πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους Έλληνες του εξωτερικού και τη γενέτειρα. Οι ομογενείς προσέφεραν πολλά στους τόπους όπου μετανάστευσαν και από τις προσωπικές τους ιστορίες συχνά αναδεικνύεται η δύναμη και το θάρρος όσων αναζήτησαν την τύχη τους σε ξένες χώρες» τονίζει.


Από τις σπουδές... στους διαστημικούς περιπάτους
Γεννημένος το 1959 στο Βατούμι της Γεωργίας, ο ελληνικής καταγωγής από τη μεριά της μητέρας του (Μικρούλα Γραμματικοπούλου-Γιουρτσιχίνα) Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος μέχρι στιγμής έχει συμμετάσχει σε τέσσερις διαστημικές αποστολές, έχει κάνει οκτώ διαστημικούς περιπάτους και έχει ζήσει περισσότερες από 500 μέρες στο διάστημα.
Σπούδασε στο Αεροπορικό Ινστιτούτο της Μόσχας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1983 ως μηχανολόγος με ειδικότητα στα διαστημικά οχήματα. Έως το 1997 εργάστηκε ως μηχανολόγος μηχανικός στο κέντρο ελέγχου της Ρωσικής Εταιρείας Διαστήματος «Ενέργεια».

Έκτοτε, ο κοσμοναύτης έχει εργαστεί ως αρχιμηχανικός στα διαστημικά προγράμματα Λεωφορείο-Μιρ και ΝΑSΑ-ΜΙΡ και ως μηχανικός πτήσης για την Αποστολή 15 και την Αποστολή 24/25.

Υπήρξε ο διοικητής της Αποστολής 15, των διαστημικών οχημάτων Σογιούζ ΤΜΑ-19 και Σογιούζ TMA-09M καθώς και διοικητής του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού για την Αποστολή 37 τον χειμώνα του 2013.

Ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος πρόσφατα συνόδεψε την Ολυμπιακή Φλόγα από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό στο Σότσι της Ρωσίας, για την τελετή έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.

Μεταξύ άλλων, του έχουν απονεμηθεί το μετάλλιο του «Ήρωα της Ρωσικής Ομοσπονδίας», το «Βραβείο της Φιλίας» και το «Μετάλλιο Διαστημικής Πτήσης της ΝΑSΑ».


ΑΠΟ http://www.zougla.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...