ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Κερδίζει τις αγορές της Ευρώπης το αγγούρι της Τριφυλίας!

ρεπορτάζ ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ
Το βασικό χαρακτηριστικό της ενσωμάτωσης της μέριμνας για το περιβάλλον, παρά το επιπλέον κόστος που απαιτείται στην παραγωγή, έχει συμβάλει στην ανάδειξη της Τριφυλίας και στην εξαιρετική ποιότητα των προϊόντων της. Η φιλοσοφία των παραγωγών έχει αλλάξει, όπως ανέφερε ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τριφυλίας κ. Παρασκευόπουλος, επισκεπτόμενος ένα από τα πιο σύγχρονα θερμοκήπια παραγωγής αγγουριού στον Αγρίλη Φιλιατρών.

Η περιοχή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρειάζεται στήριξη στους παραγωγούς, όχι μόνο τεχνική αλλά και στις αγορές, διότι είναι δύσκολες οι μέρες και στη σημερινή συγκυρία θα πρέπει στηρίξουμε αυτήν την εξαγωγική προσπάθεια και την εξωστρέφεια των παραγωγών.Οι νέες και μοναδικές τεχνικές έχουν συμβάλει στο βαθμό, που τέτοια περίοδο, εκτός εποχής, να έχει ξεκινήσει η συγκομιδή εδώ και 20 μέρες.

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΞΑΓΩΓΩΝ
Στο θερμοκήπιο του Χρήστου Λυγγουνού στα Φιλιατρά εφαρμόζονται πρωτοποριακές τεχνικές για τη περιοχή λέγοντας ότι "τα αγγούρια αναπτύσσονται με ισοβαρή ρυθμό αλλά και με υψηλό κόστος λόγω σωστής θέρμανσης, θρέψης και φυτοπροστασία με προληπτικά μέσα που διασφαλίζουν όχι μόνο την άριστη ποιότητα του αγγουριού αλλά και την απαλλαγή του από φυτοπροστατευτικά μέσα". Ο χώρος τηρεί άψογη τεχνική υγιεινής ενώ σημασία έχει τα φυτά "μεγαλώνουν σαν το μικρό παιδί με ομοιογενή ανάπτυξη σε καθημερινή βάση καθώς η καλλιέργεια βασίζεται σε ένα εξαιρετικό έδαφος που συνθέτει ένα τέλειο μικροκλίμα". Κατέληξε λέγοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει εξαγωγικός προσανατολισμός στη Βαλκανική οπότε είναι ανάγκη η αξιοποίηση των οδικών δικτύων και υποδομών ενώ 4 εξαγωγικοί φορείς διαθέτουν τα αγγούρια στο εξωτερικό. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρσι παρά το υψηλό κόστος ενώ η συνολική παραγωγή ξεπερνά τα 500 στρέμματα στην Τριφυλία.
ΑΠΟ http://radio936.blogspot.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.