ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

“Έξυπνα” παράθυρα αλλάζουν χρώμα και εξοικονομούν ενέργεια

Το κόστος ψύξης και θέρμανσης αντιστοιχεί στο 56% του συνολικού ενεργειακού κόστους του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Ενέργειας της χώρας.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο μακράν έξοδο, αλλά και το σημαντικότερο πεδίο από το οποίο μπορούν να προκύψουν εξοικονομήσεις κόστους και ενέργειας.

Μια από τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικά λύσεις είναι τα έξυπνα τζάμια.

Τα έξυπνα τζάμια -αποκαλούμενα επίσης και ως ηλεκτροχημικά παράθυρα- μπορούν να μειώσουν δραστικά το κόστος ψύξης και θέρμανσης καθώς μπορούν να εμποδίσουν την άμεση ηλιακή ακτινοβολία σε ποσοστό ως 98%.


Κατά τους θερινούς μήνες, τα έξυπνα παράθυρα παρέχουν 70% περισσότερη εξοικονόμηση από τα διπλά τζάμια. Τους χειμερινούς μήνες βελτιώνουν την αποδοτικότητα κατά 45%.

Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, η τοποθέτηση “έξυπνων” παραθύρων σε κατοικίες και άλλα κτήρια μπορεί να μειώσει το ενεργειακό κόστος 25% κατά μέσο όρο.

Επιπλέον εξοικονόμηση, προέρχεται από τις λύσεις αυτοματισμού που συνοδεύουν αυτή την τεχνολογία, όπως τα κλιματιστικά. Όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι υψηλές, το έξυπνο παράθυρο αποκτά σκούρο χρώμα για να μειώσει την ποσότητα του εισερχόμενου φωτός. Αυτό μειώνει επίσης τη θερμότητα που δέχεται το κλιματιστικό και κατά συνέπεια την ενέργεια που καταναλώνει για να διατηρήσει το χώρο δροσερό.

Αντίθετα, κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν οι εξωτερικές θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες, το έξυπνο παράθυρο γίνεται ανοιχτόχρωμο για να εκμεταλλευτεί τη μέγιστη δυνατή ηλιακή ακτινοβολία.

Τα περισσότερα έξυπνα παράθυρα διαμορφώνουν διάφορες αποχρώσεις για να μεγιστοποιήσουν την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με τον βέλτιστο φυσικό φωτισμό.

—Πώς λειτουργούν

Τα έξυπνα παράθυρα για να λειτουργήσουν χρειάζονται ενέργεια. Είναι εξοπλισμένα με έναν λεπτό αγωγό ιόντων και ένα στρώμα ηλεκτροδίων. Όταν η επίστρωση ιόντων ενεργοποιείται από ένα ηλεκτρικό ρεύμα, τα ιόντα μετατοπίζονται στο στρώμα ηλεκτροδίων αλλάζοντας την απόχρωση του γυαλιού.

Παρόλα αυτά η κατανάλωση ενέργειας είναι αμελητέα όπως αποδεικνύουν και τα στοιχεία του Εθνικού Εργαστηρίου Ανανεώσιμης Ενέργειας των ΗΠΑ (NREL-National Renewable Energy Laboratory): η κατανάλωση ενέργειας από 100 έξυπνα παράθυρα ισοδυναμεί με αυτή ενός λαμπτήρα 75 Βατ.

Η εταιρεία ερευνών Pike Research υπολογίζει ότι η αγορά των έξυπνων παραθύρων θα διαμορφωθεί στα 700 εκατ. δολάρια ως το 2020. Παρότι η τεχνολογία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κατοικίες και αυτοκίνητα, είναι τα εμπορικά κτήρια που θα την εκμεταλλευτούν επί το πλείστον.

Η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας κατά 20% με τη χρήση τεχνολογιών όπως το έξυπνο παράθυρο θα μπορούσε να αποφέρει τεράστια οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια: