ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014

Τσιγγάνοι οι διαρρήκτες του Κοινωνικού Ιατρείου

Τσιγγάνοι είναι οι διαρρήκτες που τον περασμένο Ιανουάριο είχαν μπει στο Κοινωνικό Ιατρείο Καλαμάτας, απ' όπου έκλεψαν υπολογιστές ενώ έκαναν άνω κάτω τα πάντα. Συγκεκριμένα, πρόκειται για 4 τσιγγάνους (μεταξύ τους και 1 ανήλικος) οι οποίοι συνελήφθησαν το απόγευμα της Δευτέρας από αστυνομικούς της Ασφάλειας Καλαμάτας όταν πήγαν να διαρρήξουν ένα σπίτι. 
Οι συλληφθέντες κατηγορούνται ότι από πέρυσι τον Οκτώβριο έχουν διαπράξει συνολικά 15 κλοπές, σε σπίτια μέσα στην Καλαμάτα, το Ξηροκάμπι, τα Λέικα και το Φραγκοπήγαδο, καθώς και στο Κοινωνικό Ιατρείο. Επίσης κατηγορούνται και για δύο απόπειρες κλοπής. Προτιμούσαν τις μονοκατοικίες και έμπαιναν συνήθως
από το παράθυρο της κουζίνας ή του μπάνιου. Διαφορετικά παραβίαζαν την πόρτα εισόδου ή μια μπαλκονόπορτα και σε κάποιες περιπτώσεις έσπασαν τα παράθυρα με λοστό. 
Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας 17, 21, 22 και 23 ετών, είχαν προτίμηση κυρίως στα χρυσαφικά και τα χρήματα, και λιγότερο στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Σύμφωνα με την Αστυνομία, η συνολική αξία των κλοπιμαίων τους ξεπερνά τις 34.000 ευρώ. 
Οι συλληφθέντες έχουν ήδη οδηγηθεί στον εισαγγελέα και τους έχουν αποδοθεί κατηγορίες για διάπραξη διακεκριμένων περιπτώσεων κλοπών κατά συρροή και κατά συναυτουργία. Σήμερα αναμένεται να απολογηθούν στον ανακριτή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αρνούνται ότι διέπραξαν τις κλοπές που τους καταλογίζονται. 
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τσιγγάνοι βεβαιώνονταν πρώτα ότι δεν είναι κανείς στο σπίτι που ήθελαν να "χτυπήσουν". Οι αστυνομικοί είχαν ήδη τις περιγραφές τους από μαρτυρίες. Μετά τη σύλληψή τους, από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι, τουλάχιστον από τα τέλη Οκτωβρίου του 2013, ευθύνονταν για 17 κλοπές και απόπειρες. 
Συγκεκριμένα, πέρυσι στις 28 Οκτωβρίου το απόγευμα διέρρηξαν σπίτι στα Λέικα και έκλεψαν χρυσαφικά. Το επόμενο χτύπημα έγινε τις νυχτερινές ώρες 8 προς 9 Νοεμβρίου, σε σπίτι απ' όπου πήραν χρήματα, χρυσαφικά και προσωπικά αντικείμενα. Στις 21 Ιανουαρίου φέτος, βραδινές ώρες, διέρρηξαν σπίτι κι έκλεψαν χρυσαφικά και κοσμήματα, ενώ στις 29 του ίδιου μήνα, τις πρώτες πρωινές ώρες διέρρηξαν σπίτι και έκλεψαν χρήματα, προσωπικά αντικείμενα και 1 φορητό ηλεκτρονικό υπολογιστή. Επίσης 20 προς 21 Φεβρουαρίου το πρωί διέρρηξαν σπίτι και έκλεψαν χρυσαφικά. Στις 28 του ίδιου μήνα το απόγευμα διέρρηξαν σπίτι κι έκλεψαν χρυσαφικά και ηλεκτρονικές συσκευές. Την 1η Μαρτίου το πρωί διέρρηξαν σπίτι και έκλεψαν χρυσαφικά. Την επομένη, 2 Μαρτίου το βράδυ μπήκαν σε σπίτι και έκλεψαν χρυσαφικά. Στις 5 Μαρτίου το βράδυ μπήκαν σε σπίτι και έκλεψαν χρυσαφικά, και δύο μέρες μετά, στις 7 του μήνα το βράδυ διέρρηξαν σπίτι και αφαίρεσαν χρήματα και χρυσαφικά.
Επιπλέον κατά το χρονικό διάστημα από 4 έως και 31 Ιανουαρίου διέρρηξαν σπίτι και έκλεψαν χρυσαφικά. Στις 9 του ίδιου μήνα το βράδυ διέρρηξαν σπίτι και έκλεψαν χρυσαφικά. Κατά το χρονικό διάστημα από 28 το απόγευμα έως και 29 Ιανουαρίου το πρωί, διέρρηξαν το Κοινωνικό Ιατρείο και πήραν υπολογιστές. Στις 23 Φεβρουαρίου διέρρηξαν σπίτι και έκλεψαν χρυσαφικά. Στις 20 Φεβρουαρίου το βράδυ διέρρηξαν σπίτι και έκλεψαν χρυσαφικά και στις 15 του ίδιου μήνα το βράδυ αποπειράθηκαν να κλέψουν ένα άλλο σπίτι, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/astynomika/item/34458-tsigganoi-diarriktes-koinonikoy-iatreiou  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...