ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Τίμησαν τον ήρωα Βέλιο Καραβία στην Πύλο

Τον Βέλιο, τον αγνό και αυθεντικό ναυτικό που με αυτοθυσία έσωσε 29 ναυτικούς από το φλεγόμενο δεξαμενόπλοιο “Irenes Serenate” στον όρμο του Ναβαρίνου στις 23 Φεβρουαρίου 1980, τίμησε χθες η Πύλος, ο Δήμος Πύλου – Νέστορος, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος "Το Ναυαρίνο" και ο φίλος του πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.
Την αναμνηστική στήλη στο λιμάνι της Πύλου, προς τιμήν του Βέλιου, του Βελισσάριου Καραβία, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 61 ετών τον Ιανουάριο του 2009, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός, ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του συλλόγου. Στην εκδήλωση παρέστη η
οικογένεια του Βέλιου, η γυναίκα του Μαρία Κρεκούκια και οι κόρες του Ειρήνη, Λαμπρινή και Διονυσία.
"Τον ευγνωμονώ όχι μόνο γιατί αποτελεί παράδειγμα για τη νέα γενιά και γιατί έστησε ένα σύμβολο στην Πύλο, αλλά και γιατί ήταν ο πρώτος μου φίλος που τον αγάπησαν πολλοί, μεταξύ των οποίων ο πατέρας μου Κώστας Σαμαράς και ο γιος μου Κώστας Σαμαράς", τόνισε ο πρωθυπουργός. Σημείωσε ότι "ήταν γνήσιος και αυθεντικός 100%" κι επεσήμανε ότι "αποτελεί παράδειγμα για τα νέα παιδιά, να μπαίνουν στη φωτιά όταν πρέπει".
Ο γ.γ. του Συλλόγου "Το Ναυαρίνο" Τάκης Πυλιώτης επεσήμανε τη μόνιμη και αποκλειστική ενασχόληση του Βέλιου με τη θάλασσα. Σημείωσε ότι ο Βέλιος αψήφησε τις φλόγες κι έσωσε τους 28 ναυτικούς του "Irenes Serenate" και τον πιλότο ναυτικό Δημήτρη Αγγελόπουλο, που ήταν παρών και καταχειροκροτήθηκε.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Δημήτρης Μισυρλής τόνισε ότι με την πράξη του ο Βέλιος θα αποτελέσει παράδειγμα για τις επόμενες γενιές.
Ο δήμαρχος Πύλου – Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης παρατήρησε ότι σήμερα είναι μέρα μνήμης και τιμής και σημείωσε τον αλτρουισμό, το αίσθημα αλληλεγγύης και την προσφορά στο συνάνθρωπο, που διέκρινε το Βέλιο. Ο δήμαρχος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, γιατί όλα τα έργα στη Μεσσηνία φέρουν την προσωπική του σφραγίδα και ανακοίνωσε πως στην περιοχή του ναυαγίου στον όρμο του Ναβαρίνου, θα γίνει το ένα από τα δύο καταδυτικά πάρκα που εξήγγειλε πέρσι για την περιοχή ο κ. Σαμαράς.

Συγκινημένη η κόρη του Βέλιου Ειρήνη Καραβία ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό, το δήμαρχο και το σύλλογο "Το Ναυαρίνο" και σημείωσε πως "θα ήθελε να είναι και ο πατέρας μου μαζί μας, αλλά θα το νιώθει". Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Εύη Χριστοφιλοπούλου, ο βουλευτής Δημήτρης Σαμπαζιώτης, οι δήμαρχοι Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας, Μεσσήνης Στάθης Αναστασόπουλος και Τριφυλίας Κώστας Κόλλιας, ο διοικητής της 6ης ΥΠΕ Τάκης Κατσίβελας κι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων, ενώ την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/politiki/aftodioikisi/dimoi/item/28127-pylos-karavias

Δεν υπάρχουν σχόλια: