ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Το ΓΕΩΤΕΕ αποκαλύπτει για το νερό των Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας - Φιλιατρών και Παμίσου!

Κακή είναι η κατάσταση στα υδατικά συστήματα Παμίσου, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και Γαργαλιάνων ενώ υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην Ανω Μεσσηνία εξ αιτίας του τρόπου διαχείρισης του Αλφειού.

Αυτό προκύπτει από τις επίσημες μελέτες και με επιστολή του προς τον αντιπεριφερειάρχη Παν. Αλευρά ο οργανωτικός γραμματέας του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου Μιχ. Αντωνόπουλος ζητεί τη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την εφαρμογή σχεδίων διαχείρισης. 


Αναλυτικά στην επιστολή ο κ. Αντωνόπουλος σημειώνει τα εξής:
«Όπως γνωρίζετε εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχουν εγκριθεί τα σχέδια διαχείρισης των λεκανών απορροής ποταμών μεταξύ των οποίων και αυτό του Υδατικού διαμερίσματος δυτικής Πελοποννήσου (01) με τη δημοσίευση του στο ΦΕΚ 1004/24-04-13. 

Τα σχέδια αυτά έχουν επιφέρει σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση και την προστασία του υδατικού δυναμικού περιοχής ευθύνης σας. Αυτό που είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό για την περιοχή της Μεσσηνίας είναι η αναγνώριση της περιβαλλοντικής πίεσης που υφίστανται τα ύδατα της άνω Μεσσηνίας λόγω της εκτροπής του Αλφειού ποταμού στο λιγνιτωρυχείο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη. 

Η εκτροπή του ποταμού για την απόληψη του λιγνίτη από μεγάλα βάθη επηρεάζει σημαντικά τα υδατικά αποθέματα της άνω Μεσσηνίας και συγκεκριμένα τον γεωγραφικό χώρο που εκτείνεται ο δήμος Οιχαλίας. Η παρέμβαση του εκπρόσωπου του ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου και δυτικής Ελλάδας καταγράφηκε, και στη συνέχεια έγινε αποδεκτή και συμπεριλήφθηκε στα σχέδια διαχείρισης. 

Το επίσης πολύ ανησυχητικό είναι ο χαρακτηρισμός για την ποσοτική και χημική κατάσταση υδατικών συστημάτων της Μεσσηνίας ως κακή. Αυτός ο χαρακτηρισμός αναφέρεται για το υδατικό σύστημα Παμίσου του Δήμου Μεσσήνης και για τα υδατικά συστήματα Φιλιατρών – Κυπαρισσίας και Γαργαλιάνων, του Δήμου Τριφυλίας

Στις παραπάνω ζώνες θα είναι σε ισχύ τα νέα μέτρα προστασίας και σε συνδυασμό με τα δίκτυα παρακολούθησης, των οποίων οι διαδικασίες εγκατάστασης θα πρέπει να εξελιχθούν άμεσα, αναμένεται να επιτευχθεί η αναβάθμιση του υδατικού δυναμικού της Μεσσηνίας. 

Επειδή όλες αυτές οι εξελίξεις θα έχουν επιπτώσεις θετικές αλλά και αρνητικές στο εισόδημα των παραγωγών, σας καλώ όπως εισηγηθείτε την ακριβή διάταξη εφαρμογής των μέτρων, την επίσπευση των διαδικασιών των σχετικών μελετών που εξασφαλίζουν αρδευτικό νερό για τις καλλιέργειες της Μεσσηνίας, με σχετική εισήγηση προς το περιφερειακό συμβούλιο, την Ειδική Γραμματεία Υδάτων και την αποκεντρωμένη διοίκηση. 

Πρέπει να σημειωθεί ότι μέχρι την αποσαφήνιση των νέων περιοριστικών μέτρων αναστέλλεται η εκτέλεση νέων γεωτρήσεων στα παραπάνω υδατικά συστήματα αλλά και η ταυτόχρονη αναστολή των περιοριστικών μέτρων του Νομάρχη Μεσσηνίας για τις εκτός ζώνης προστασίας περιοχές. Σε περίπτωση όμως που υπάρχουν εγκεκριμένες μελέτες ή εισηγήσεις και διευκρινίσεις για τα νέα μέτρα προστασίας θα υπάρχει ακριβής εφαρμογή αυτών χωρίς προβλήματα στην άρδευση και κωλυσιεργία στις άδειες εκτέλεσης έργων και χρήσεις νερού. 

Είναι σημαντικό να ενεργήσετε σύντομα και με τεκμηριωμένες προτάσεις σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας, όπως ήδη έχουν πράξει και άλλες περιφερειακές ενότητες στην χώρα που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα. Η υλοπν ώθηση στην αγροτική παραγωγή με ποιοτικά διατροφικά προϊόντα της μεσσηνιακής γης».


ΠΗΓΗ ΦΩΝΗ 
 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: