ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Πως θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία που θα αλλάξουν χρήση! Τα θα γίνουν τα 600 κρεβάτια που κλείνουν

Με ελάχιστο προσωπικό και μόνο για έκτακτα περιστατικά θα λειτουργούν ουσιαστικά τα νοσοκομεία που θα αλλάξουν χρήση με βάση τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας.
Της Δήμητρας Ευθυμιάδου
 
Χωρίς χειρουργεία και μόνο με τις άκρως απαραίτητες ειδικότητες ενίοτε και με λιγότερες από αυτές που απαιτούνται για να καλυφθούν οι ανάγκες θα λειτουργήσουν τα νοσοκομεία τα οποία θα αλλάξουν χρήση δια χειρός Άδωνι Γεωργιάδη. 
 
Όπως ο ίδιος περιέγραψε, θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση για τα έκτακτα περιστατικά αλλά δε θα νοσηλεύουν ασθενείς. Αν κανείς χρειαστεί νοσηλεία θα πρέπει με παραπεμπτικό να μεταφέρεται σε άλλο μεγάλο νοσηλευτικό ίδρυμα. 
Θα πρόκειται ουσιαστικά για μικρά κέντρα υγείας που θα έχουν ως πρότυπο τα εξωτερικά ιατρεία όπου οι ασθενείς θα εξετάζονται μόνο για τα απαραίτητα αλλά δε θα μπορούν να τους παρασχεθούν περαιτέρω θεραπείες. 
 
Τα συνολικά 600 κρεβάτια που θα κλείσουν από τα νοσοκομεία που θα αλλάξουν χρήση- όπως φαίνεται- θα εξαφανιστούν από τον υγειονομικό χάρτη. 
Παρότι ο υπουργός Υγείας  διαβεβαιώνει ότι θα ανοίξουν νέες κλίνες στα νοσοκομεία όπου θα μετακινηθούν οι εργαζόμενοι που θα μπούνε σε κινητικότητα, οι διευκρινήσεις που δίνονται δεν είναι σαφείς. 
 
Άλλωστε ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλά για κρεβάτια άλλου τύπου που θα δημιουργηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες των χρονίως πασχόντων. Κρεβάτια όμως που θα έπρεπε ούτως ή άλως να λειτουργούν εδώ και χρόνια. 
Πάντως άγνωστο παραμένει πως ακριβώς θα στελεχωθούν τα νοσοκομεία που θα μετατραπούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου αφού η πολυκλινική της Ομόνοιας που αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα θα εφημερεύει χωρίς αναισθησιολόγο και ορθοπαιδικό. Ειδικότητες που θεωρούνται άκρως απαραίτητες για τα επείγοντα περιστατικά. 

ΑΠΟ http://iatropedia.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: