ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη, 27 Αυγούστου 2013

Δήμος Τριφυλίας: 23η και 24η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου

Συνεδριάζει την Παρασκευή 30 Αυγούστου το Δημοτικό Συμβούλιο στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Τριφυλίας στην Κυπαρισσία, για λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα:

23η Συνεδρίαση Ώρα: 20:15
1. Απολογισμός Εσόδων – Εξόδων Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κυπαρισσίας έτους 2010 (Έγκριση της αριθ. 74/2013 απόφασης Οικονομικής Επιτροπής).

24η Συνεδρίαση Ώρα: 20:30
1. Απ΄ ευθείας ανάθεση υγρών καυσίμων για το έτος 2013
2. Απ΄ ευθείας ανάθεση της προμήθειας φρέσκου γάλακτος & λοιπών αναλώσιμων ειδών παντοπωλείου για τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου και των Ν.Π.Δ.Δ. έτους 2013.
3. Παράταση συμβάσεων καυσίμων έτους 2013. 4. Αίτηση Αργυράκη Γεωργίας του Παναγιώτη για μείωση του ποσού κατανάλωσης ύδρευσης στην Τ.Κ. Αετού.
5. Αίτηση Καρακωνσταντή Νικολάου του Γεωργίου για διαγραφή προσαυξήσεων στο λογαριασμό ύδρευσης του ακινήτου του στην Τ.Κ. Κοπανακίου.
6. Αίτηση Φουντά Χαραλάμπους του Κανέλλου για απαλλαγή ή μείωση των Δημοτικών Τελών σε ελαιοτριβείο Δ.Κ. Φιλιατρών.
7. Αίτηση Καφίρα Βασιλικής του Γεωργίου για τον χαρακτηρισμός της επιχείρησής της (ελαιοτριβείο Δ.Κ. Φιλιατρών) ως εποχικής. 
8. Καταβολή αποζημίωσης Προέδρου Ν.Π.Δ.Δ. Δήμου Τριφυλίας.

Ο Πρόεδρος του Δ.Σ.
Μπασδάνης Δημήτριος
 
                                                                                                                ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη