ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ποιους πλήττει το «διπλό χαράτσι»

Μεγάλοι χαμένοι είναι τελικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου και κατοικιών με αντικειμενική αξία άνω των 200.000 ευρώ, που αναμένεται να σηκώσουν το βάρος της μείωσης των συντελεστών του ενιαίου φόρου ακινήτων.

Πιο συγκεκριμένα η βασική πρόταση που βρίσκεται στο φάκελο που κατέθεσε στην τρόικα το οικονομικό επιτελείο προβλέπει ότι οι συντελεστές για το ενιαίο ειδικό τέλος θα μειωθούν από 10 έως 15% σε όλα τα ηλεκτροδοτούμενα σπίτια ανεξάρτητα από την αντικειμενική αξία τους.
Ωστόσο αυτό σημαίνει ότι θα δημιουργηθεί μία «μαύρη τρύπα» στα έσοδα που υπολογίζεται έως 250 εκατ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο αναζητά εναλλακτικές προτάσεις προκειμένου να καλυφθεί. Μέχρι στιγμής το υπουργείο Οικονομικών βλέπει θετικά την αύξηση της φορολογίας στα εκτός σχεδίου ακίνητα, την επανεξέταση εξαιρέσεων για τα ακίνητα των ΟΤΑ και την είσπραξη φόρου από ακίνητα ιδιωτών που εκμισθώνουν στο Δημόσιο.

Για παράδειγμα ένας ιδιοκτήτης μίας νέας κατοικίας 120 τ.μ. εκτός σχεδίου πλήρωνε μέχρι σήμερα φόρο 405 ευρώ φόρο. Εάν τελικά ισχύσει η πρόταση του οικονομικού επιτελείου και ενταχθεί στο σύστημα των όμορων δήμων θα κληθεί να καταβάλει 1.080 ευρώ. 

Παράλληλα ο φόρος για ένα ακίνητο 80 τ.μ. 10ετίας με τιμή ζώνης 1.000 ευρώ μειώνεται από τα 368 στα 313 ευρώ. Ο φόρος για ένα ακίνητο 80 τ.μ. τιμή ζώνης 1.500 ευρώ μειώνεται από τα 461 στα 391 ευρώ.

Έτσι εάν τελικά τεθεί σε εφαρμογή η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών οι ιδιοκτήτες ακινήτων εκτός σχεδίου θα κληθούν να καταβάλουν πάνω από τον διπλάσιο φόρο που πλήρωναν μέχρι σήμερα. Ο φόρος θα προκύπτει ανάλογα με τη μέση τιμή των όμορων δήμων και επιπλέον φόρους και τέλη με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Στην πράξη αυτό σημαίνει επιπλέον επιβαρύνσεις για οποιαδήποτε αγοραπωλησία, δωρεά κ.λπ. για τα ακίνητα.

Επιπλέον επιβάρυνση θα έχουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων με αντικειμενική αξία 200.000 ευρώ που θα κληθούν να πληρώσουν τις επόμενες δόσεις για το «χαράτσι» στα ακίνητα, τον νέο ενιαίο φόρο ακινήτων, τον ΦΑΠ για το 2011, 2012 καθώς και για το 2013.

Ωστόσο ο φόρος για την ακίνητηση περιουσία υπολογίζεται ξεχωριστά για τον κάθε ιδιοκτήτη. Έτσι εάν ένας από τους δύο συζύγους έχει ακίνητη περιουσία αξίας 150.000 ευρώ και ο άλλος ακίνητη περιουσία 100.000 ευρώ και οι δύο δεν θα πληρώσουν ΦΑΠ για το 2013. 
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.