ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

Αντίστροφή μέτρηση για την τελετή αφής των Χειμερινών Ολυμπιακών

Ξεκίνησαν όπως έγινε από προχθές γνωστό οι επαφές για την προετοιμασία της τελετής αφής της Φλόγας για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014, που θα γίνουν στο Σότσι της Ρωσίας. Χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη συνάντηση στο δημαρχείο Αρχαίας Ολυμπίας, μεταξύ εκπροσώπων της Οργανωτικής Επιτροπής και του Δήμου, ξεκινώντας έτσι η αντίστροφη μέτρηση για το μεγάλο γεγονός που θα λάβει χώρα την Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013.

 Για τον σχεδιασμό της διοργάνωσης επισκέφτηκαν χθες την Αρχαία Ολυμπία η Michelle Lemaitre στέλεχος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η Sabina Mikhailova επικεφαλής λαμπαδηδρομίας της Οργανωτικής Επιτροπής «Σότσι 2014», ο Γιάννης Καρράς μέλος της Ε.Ο.Ε. και πρόεδρος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας και ο Φώτης Καϋμενάκης μέλος της ολομέλειας της Ε.Ο.Ε., μέλος της Επιτροπής Λαμπαδηδρομίας. Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση τους με τον δήμαρχο της Αρχαίας Ολυμπίας Θύμιο Κοτζιά στο δημαρχείο όπου τέθηκαν επί τάπητος όλα όσα αφορούν την προετοιμασία για την τελετή. Υποδεχόμενος τα στελέχη του Ολυμπιακού Κινήματος ο δήμαρχος αφού τους καλωσόρισε στο παγκόσμιο λίκνο του πολιτισμού και του αθλητισμού, στην γενέτειρα των Ολυμπιακών Ιδεωδών την Αρχαία Ολυμπία εξέφρασε την επιθυμία του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας για στενή συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων και το Δήμο του Σότσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη