ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Ένοπλος πυροβόλησε έναν εργαζόμενο και αυτοκτόνησε Μακελειό σε παιδικό σταθμό στον Καναδά

Ένας ένοπλος άνδρας εισέβαλε σε βρεφονηπιακό σταθμό την Παρασκευή στο Κεμπέκ του Καναδά και αφού πυροβόλησε και σκότωσε έναν εργαζόμενο στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Κανένα από τα 53 ανήλικα παιδιά δεν τραυματίστηκε κατά την επίθεση αυτοκτονίας.
Η αστυνομία της πόλης Γκατινό δεν κοινοποίησε τα ονόματα κανενός εκ των δύο νεκρών, ενώ εικάζεται ότι η επίθεση είχε ως αφορμή οικογενειακή διαμάχη.

«Μπορώ να σας αποκαλύψω ότι ένα από τα στοιχεία που ερευνούμε είναι η πηγή της τραγωδίας»,

δήλωσε την Παρασκευή ο αρχηγός της αστυνομίας του Γκατινό, Μάριο Χαρέλ. «Εξετάζουμε την πιθανότητα η επίθεση να συνδέεται με ένα πρόσφατο χωρισμό. Η έρευνα θα το επιβεβαιώσει». Ο Χαρέλ δήλωσε ότι η αστυνομία έφτασε στον παιδικό σταθμό μετά από τηλεφώνημα που δέχτηκε από εργαζομένους του σταθμού, λέγοντας ότι ένας ένοπλος άντρας έχει εισέλθει στις εγκαταστάσεις.
Στο εσωτερικό του κτιρίου οι αστυνομικοί ανακάλυψαν το πτώμα ενός άνδρα, ο οποίος κείτονταν στο πάτωμα δίπλα σε μια κυνηγετική καραμπίνα, είπε ο Χαρέλ. Οι αστυνομικοί εικάζουν ότι ο θάνατος του άντρας προκλήθηκε από αυτοπυροβολισμό.

Ένας δεύτερος άνδρας, εργαζόμενος στον παιδικό σταθμό, βρέθηκε τραυματισμένος και υπέκυψε στα τραύματά του κατά τη διακομιδή του στο νοσοκομείο.

«Είμαστε απλά ευτυχισμένοι που δεν έπαθαν κακό τα παιδιά μας», δήλωσε ο πατέρας δύο ανηλίκων.


ΑΠΟ http://www.protothema.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: