Η συμβουλή «μην πίνετε ζεστό νερό
από τη βρύση» έχει όλα τα στοιχεία ενός μύθου, αλλά επιστήμονες
εξειδικευμένοι σε θέματα περιβάλλοντος υποστηρίζουν ότι έχει βάση.
Το ζεστό νερό διαλύει τις μολυσματικές ουσίες πιο γρήγορα απ΄ όσο το κρύο νερό και υπάρχουν σπίτια με σωληνώσεις από μόλυβδο, ο οποίος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό.
Εάν καταναλωθεί ο μόλυβδος, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ιδίως στα μικρά παιδιά. Ο μόλυβδος σπανίως ανευρίσκεται στις πηγές του
νερού, αλλά μπορεί να εισβάλλει στο πόσιμο νερό μέσω των διαβρωμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ λέει ότι τα παλιά σπίτια είναι πιθανότερο να έχουν σωληνώσεις από μόλυβδο, αλλά ακόμα και σε νεώτερες κατασκευές μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας» έδειξε πως το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο.
Οι επιστήμονες τονίζουν με έμφαση ότι ο εν λόγω κίνδυνος είναι μικρός.
Για να περιορισθεί στο ελάχιστο, όμως, η ΕΡΑ συνιστά να χρησιμοποιείται αυστηρά κρύο νερό για την παρασκευή του φαγητού ή του παιδικού γάλακτος- και βεβαίως να πίνουμε μόνο κρύο νερό από τη βρύση.
Προειδοποιεί επίσης ότι το βράσιμο του νερού δεν αφαιρεί τον μόλυβδο, αλλά αντιθέτως μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωσή του.
Συνεπώς, το ζεστό νερό της βρύσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή ως πόσιμο, για παν ενδεχόμενο.
ΠΗΓΗ briefingnews.gr
ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr
Το ζεστό νερό διαλύει τις μολυσματικές ουσίες πιο γρήγορα απ΄ όσο το κρύο νερό και υπάρχουν σπίτια με σωληνώσεις από μόλυβδο, ο οποίος μπορεί να διαρρεύσει στο νερό.
Εάν καταναλωθεί ο μόλυβδος, ενδέχεται να προκαλέσει βλάβες στον εγκέφαλο και στο νευρικό σύστημα, ιδίως στα μικρά παιδιά. Ο μόλυβδος σπανίως ανευρίσκεται στις πηγές του
νερού, αλλά μπορεί να εισβάλλει στο πόσιμο νερό μέσω των διαβρωμένων υδραυλικών εγκαταστάσεων.
Η Υπηρεσία Περιβαλλοντικής Προστασίας (ΕΡΑ) των ΗΠΑ λέει ότι τα παλιά σπίτια είναι πιθανότερο να έχουν σωληνώσεις από μόλυβδο, αλλά ακόμα και σε νεώτερες κατασκευές μπορεί να υπάρχουν σωληνώσεις με περιεκτικότητα σε μόλυβδο έως 8%.
Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2002 στην «Επιθεώρηση Περιβαλλοντικής Υγείας» έδειξε πως το πόσιμο νερό βρύσης αντιπροσωπεύει το 14% έως 20% της συνολικής εκθέσεώς μας σε μόλυβδο.
Οι επιστήμονες τονίζουν με έμφαση ότι ο εν λόγω κίνδυνος είναι μικρός.
Για να περιορισθεί στο ελάχιστο, όμως, η ΕΡΑ συνιστά να χρησιμοποιείται αυστηρά κρύο νερό για την παρασκευή του φαγητού ή του παιδικού γάλακτος- και βεβαίως να πίνουμε μόνο κρύο νερό από τη βρύση.
Προειδοποιεί επίσης ότι το βράσιμο του νερού δεν αφαιρεί τον μόλυβδο, αλλά αντιθέτως μπορεί να αυξήσει τη συγκέντρωσή του.
Συνεπώς, το ζεστό νερό της βρύσης ποτέ δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για μαγείρεμα ή ως πόσιμο, για παν ενδεχόμενο.
ΠΗΓΗ briefingnews.gr
ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου