ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 6 Απριλίου 2013

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΥΧΕΤΑΙ ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ Αναχωρεί σήμερα για το Αννόβερο ο 15χρονος μαθητής

Μετά από τρία εκρηκτικά χρόνια, χρειάστηκε μια μόνο κίνηση για να ενώσει όλη την Ελλάδα. Η χειρονομία των μαθητών του λυκείου Δεμενίκων στην Πάτρα, που πρόσφεραν τα χρήματα της εκδρομής στο μικρό συμπατριώτη τους που πρέπει να χειρουργηθεί.  


Τα παιδιά έδωσαν μάθημα ζωής, αξιοπρέπειας, αλληλεγγύης.  
Και όλοι διδάχτηκαν: Η κυβέρνηση, η αντιπολίτευση, οι τοπικοί φορείς, οι πολίτες, οι δημοσιογράφοι.

Το παιδί αναχωρεί σήμερα με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για να δώσει τη μεγαλύτερη και την πιο γενναία μάχη της ζωής του.  

Εκεί θα βρει Έλληνες γιατρούς κινητοποιημένους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευση να συνδράμουν την οικογένεια σε ό,τι χρειαστεί.  

Θα πληρώσει τα νοσήλειά του με τα χρήματα που κατάφεραν να συγκεντρώσουν οι πολίτες και οι επιχειρηματίες, όχι μόνο της περιοχής αλλά όλης της Ελλάδας.  

Χρήματα που ήρθαν γρήγορα στα χέρια της οικογένειάς του καθώς κινητοποιήθηκε ο ΕΟΠΥΥ και παρακάμφθησαν οι ατέρμονες γραφειοκρατικές διαδικασίες.  

Θα επιστρέψει σε μια χώρα που απέδειξε ότι ο καλός της εαυτός είναι ακόμη εδώ, έτοιμος να ξυπνήσει από το λήθαργο όποτε χρειαστεί.    

Αναχώρηση από τον Άραξο    

Ο μαθητής θα μεταφερθεί σε ειδική και εξειδικευμένη μονάδα νοσηλείας στο International Neuroscience Institute στο Αννόβερο της Γερμανίας, όπου θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.  

Το αγόρι πάσχει από σηραγγώδες αγγείωμα στελέχους εγκεφάλου, πάθηση η οποία δεν μπορεί, σύμφωνα με τους θεράποντες ιατρούς του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, να αντιμετωπιστεί σε ελληνικό νοσοκομείο.  

Με ειδικά διαμορφωμένο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ θα μεταφερθεί από την Πάτρα στο στρατιωτικό αεροδρόμιο στον Άραξο.  

Από εκεί θα συνεχίσει το ταξίδι του με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, καθώς η μεταφορά του απαιτεί ειδικές συνθήκες αποσυμπίεσης κατά τη διάρκεια της πτήσης.  

Τα κωλύματα που έπρεπε να ξεπεραστούν ήταν η απαίτηση του νοσοκομείου να δοθούν προκαταβολικά 80.000 ευρώ για την εγχείριση και τα νοσήλεια, πρόσκομμα που ξεπεράστηκε με την παρέμβαση του γραφείου του πρωθυπουργού.  

Επίσης, η Εθνική Τράπεζα άργησε να εκταμιεύσει τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί από προσφορές στον ειδικό λογαριασμό που ανοίχτηκε για αυτό το σκοπό, καθώς οι διαδικασίες ειναι αυστηρές και δύσκολα παρακάμπονται.

Τελικά μεσολάβησε προσωπικά ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Λευτέρης Παπαγεωργόπουλος και το ποσό εκταμιεύτηκε.  

Σε πολλούς εργασιακούς χώρους τις τελευταίες ώρες συγκεντρώνονταν χρήματα με πρωτοβουλία των εργαζομένων για να δοθούν στην οικογένεια του παιδιού.  

Μόνο οι μαθητές όλων των σχολείων της Πάτρας κατάφεραν να συγκεντρώσουν το ποσό των 25.000 ευρώ.  

Μεγάλη προσφορά έκαναν οι αστυνομικοί.  

Πολλοί περιφερειακοί σύμβουλοι έδωσαν μέρος της αποζημίωσής τους, πριν ακόμη ληφθεί απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για συνολική προσφορά.  

Χρήματα συγκέντρωσαν τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, ενώ κινητοποιήθηκαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της αχαϊκής πρωτεύουσας.  

«Να πάνε όλα καλά με το παιδί και να συνεχίσει η κοινωνία να είναι ευαίσθητη και αλληλέγγυα με την ανάγκη των συνανθρώπων μας. Η νεολαία μας έδειξε το δρόμο», λέει στο newpost ο Περιφεριάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.  

Μια ευχή που πλέον βρίσκεται στα χείλη όλων των Ελλήνων, που μετά από πολλούς μήνες ένιωσαν πάλι ζωντανοί, αξιοπρεπείς, αλληλέγγυοι.

Ένιωσαν άνθρωποι.
 

Ντίνα Καραμάνου

ΑΠΟ http://newpost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη