ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Στην πρώτη θέση της Ευρώπης οι ελληνικές εξαγωγές το 2012


Πανευρωπαϊκή πρωτιά με αύξηση 17% σημείωσαν το περασμένο έτος οι ελληνικές εξαγωγές.
Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών, Παναγιώτη Μίχαλο, o οποίος μίλησε στο Greek Exports Forum 2013, η Ελλάδα το 2012 σημείωσε πανευρωπαϊκή πρωτιά στις εξαγωγές το 2012, οι οποίες ανήλθαν σε 26,7 δις ευρώ.
Ο Σεραφείμ Τσόκας, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ανάπτυξης, μιλώντας στην ίδια εκδήλωση τόνισε ότι παρά τις ποικίλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις οι
ελληνικές εξαγωγές το 2012 αυξήθηκαν κατά 17%. Παράλληλα ο κ. Τσόκας, όσον αφορά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις, έκανε λόγο για ξεπερασμένο μοντέλο προώθησης των ελληνικών εξαγωγών.
Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Ανάπτυξης, προκειμένου να μειωθεί ο χρόνος κατά 50% και το κόστος των εξαγωγών κατά 20%, το υπουργείο υλοποιεί 25 δράσεις. Ο κ. Τσόκας πρόσθεσε, ότι θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 10% της αξίας των εξαγωγών, 1,7% αύξηση του ΑΕΠ και θα δημιουργήσει 80 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2015.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας, ανέφερε «Σήμερα, μόνο εκείνοι που τολμούν να εκτεθούν στο διεθνή ανταγωνισμό έχουν ελπίδες επιβίωσης», ενώ πρόσθεσε ότι η υψηλή ποιότητα και η βελτιωμένη ανταγωνιστικότητα θα αναδειχθεί τα επόμενα χρόνια με την ομαλοποίηση στην οικονομία.
Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων Χριστίνα Σακελλαρίδη επισήμανε ότι η κρίση των τραπεζών δημιουργεί μία ευκαιρία να δούμε τη δημιουργία μιας τράπεζας που θα χρηματοδοτεί τις εξαγωγές.

ΑΠΟ http://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ελεύθερη είσοδος την ερχόμενη Τρίτη στο Μουσείο Ακρόπολης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR 15/05/2021  09:14 Το Μουσείο Ακρόπολης συμμετέχει στον ψηφιακό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων που διοργανώνετα...