ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Συνάντηση Αλευρά -Κατσούλη για το ΠΟΠ της Ελιάς Καλαμάτας

Συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά είχε σήμερα Πέμπτη 28-3-2013 στο γραφείο του ο Πρόεδρος του Α/θμιου Αγροτικού Συνεταιρισμού με την επωνυμία Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας Κώστας Κατσούλης και συζήτησαν μεταξύ άλλων θεμάτων και το αίτημα της ΠΕΜΕΤΕ για ακύρωση της Π.Ο.Π επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας.Καταρχήν τονίστηκε η άψογη συνεργασία που υπάρχει μεταξύ της Π.Ε. Μεσσηνίας και των συνεταιριστικών οργανώσεων, για ν' αποκτήσουν ταυτότητα τα εξαιρετικά ποιοτικά προϊόντα μας. Όσον αφορά το αίτημα (όχι ένσταση) της ΠΕΜΕΤΕ αναφέρθηκε ότι δεν υπάρχει επιστημονική τεκμηρίωση ούτε υπόκειται στους κοινοτικούς κανονισμούς που αφορά τα Π.Ο.Π προϊόντα.

 Άλλωστε υπάρχει διαρκής συνεννόηση με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και παρότι τα συμφέροντα είναι μεγάλα, δεν ανησυχούμε, αλλά επαγρυπνούμε. Καθορίσθηκε δε κοινή τακτική επίτευξης της επέκτασης της Π.Ο.Π. Ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς, με όλους τους αρμόδιους φορείς. Ο Αντιπεριφερειάρχης ανέφερε συγκεκριμένους λόγους που δεν ευσταθεί το αίτημα της ΠΕΜΕΔΕ, όπως:
1. H Π.Ο.Π της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας είναι κατοχυρωμένη και διαχειριστής του ονόματος είναι η Ε.Α.Σ. Μεσσηνίας και οι παραγωγοί.
 2. Στα προϊόντα Π.Ο.Π. η ποικιλία είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη για να κατοχυρώσουν την ονομασία τους (εδαφοκλιματολογικές συνθήκες, καλλιεργητικές τεχνικές, δεσμοί, παράδοση κ.λ.π)

3. Άλλο πράγμα είναι η ελιά Καλαμών που αφορά την ποικιλία και άλλο είναι η ελιά Π.Ο.Π. Καλαμάτας, που σκόπιμα κάποιοι θέλουν να το συγχέουν. Θεωρούμε ορθή και εύστοχη ενέργεια την προτεινόμενη επέκταση της Π.Ο.Π. επιτραπέζιας ελιάς Καλαμάτας στους όμορους νομούς, διότι αυξάνεται η παραγόμενη ποσότητα στους 15.000 τόνους, χωρίς να υποβαθμίζεται η ποιότητα του εξαιρετικού προϊόντος. 4. Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και υπάρχει ταύτιση απόψεων, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για ένα δίμηνο η απόφαση πλέον του Υπουργείου για επέκταση της Π.Ο.Π. επιτραπέζιας ελιάς στους όμορους νομούς (όπως είναι η πρόταση της Ε.Α.Σ) για τυχόν ενστάσεις. Παρακολουθούμε το θέμα και τεκμηριωμένα θα απορρίψουμε ενδεχόμενες ενστάσεις, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: