ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Αυθαίρετα: αναλυτικά τι προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ

Περισσότερα κίνητρα για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων θεσπίζει ο νόμος που προωθεί το ΥΠΕΚΑ με στόχο την αύξηση των κτισμάτων που υπάγονται στη ρύθμιση και κατ’ επέκταση την αύξηση των εσόδων στα ταμεία του Δημοσίου.
Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το skai.gr, ο νόμος, που τίθεται σήμερα σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει περαιτέρω διευκολύνσεις στην αποπληρωμή των προστίμων, σύνδεση της τακτοποίησης των αυθαιρέτων με την «ταυτότητα του κτιρίου» και νέα παράταση της προθεσμίας για υπαγωγή στη ρύθμιση.

Σε ό,τι αφορά τα πρόστιμα, δεν προβλέπεται μείωση του ποσού που πρέπει να καταβληθεί αλλά αύξηση του αριθμού των δόσεων.
Έμμεσες μειώσεις θα υπάρξουν ωστόσο μέσω της κατηγοριοποίησης των πολεοδομικών παραβάσεων και της σύνδεση της τακτοποίησης με την «ταυτότητα του κτιρίου».
Μάλιστα, στο πλαίσιο των πρόσθετων διευκολύνσεων, αναμένεται να παραταθεί και η προθεσμία (31 Μαΐου), εντός της οποίας μπορεί κάποιος να καταβάλει το 30% του προστίμου (31 Μαΐου), ώστε να τύχει έκπτωσης 10%, επί του συνολικώς επιβληθέντος προστίμου και να έχει δικαίωμα μεταβίβασης του κτίσματος.
Επιπλέον, θα δοθεί νέα παράταση, χωρίς  καταληκτική ημερομηνία, στην προθεσμία (31 Μαΐου) υπαγωγής στις ρυθμίσεις τακτοποίησης.
Κατηγοριοποίηση πολεοδομικών παραβάσεων και «ταυτότητα του κτιρίου»
Ο νέος νόμος κατηγοριοποιεί τις πολεοδομικές παραβάσεις και συνδέει άμεσα την τακτοποίηση αυθαιρέτων με την «ταυτότητα του κτιρίου».
Αυτό σημαίνει ότι κάθε κτίριο θα ταυτοποιείται μέσω ενός μοναδικού κωδικού αριθμού, ο οποίος θα χρησιμοποιείται για την καταχώριση όλων των στοιχείων του κτίσματος.
Η «ταυτότητα του κτιρίου» θα συμβάλλει στον έλεγχο κατά της φοροδιαφυγής, αφού προβλέπει την καταχώριση οποιασδήποτε μεταβολής γίνεται στο κτήριο με την καταβολή παραστατικών, αποδείξεων κλπ.
Σε διαφορετική περίπτωση, καμιά εργασία δεν θα «νομιμοποιείται», αλλά θα καταγράφεται, ως αυθαίρετη. Μάλιστα για απόκρυψη μεταβολής στο κτίσμα κυρώσεις θα επιβάλλονται και στον μηχανικό που είναι επιφορτισμένος με την σύνταξη της «ταυτότητας του κτιρίου».
Παράλληλα, το νομοσχέδιο προβλέπει κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων ανάλογα με τη βαρύτητά τους. Μάλιστα για ορισμένες παραβάσεις θα παρέχεται η δυνατότητα «οριστικής εξαίρεσης από την κατεδάφιση», με καταβολή ενός παράβολου.
Σημειώνεται ότι η εφαρμογή των διατάξεων που αφορούν στην κατηγοριοποίηση των πολεοδομικών παραβάσεων θα είναι άμεση, ενώ η «ταυτότητα του κτιρίου» θα τεθεί σε ισχύ σε μια τριετία.

ΑΠΟ http://www.econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: