ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Στις 26 Μαρτίου: Δημοπρασία έργου προστασίας εθνικής οδού Καλαμάτα - Σπάρτη

Στις 26 Μαρτίου πραγματοποιείται στην Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας, η δημοπρασία για το έργο προστασίας της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης από τις καταπτώσεις βράχων, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ. Αυτό επεσήμανε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Παναγιώτης Αλευράς και αναφέρθηκε σε δύο ακόμα δημοπρασίες έργων, εργασίες στο δρόμο Αμφειας - Πολιανής και κατασκευή Περιφερειακού Ιατρείου Μεθώνης, που έχουν προγραμματιστεί για τις 2 Απριλίου.


Ειδικότερα, για το έργο στον εθνικό δρόμο στον Ταΰγετο, ο κ. Αλευράς είπε ότι με ειδικά

συρματοπλέγματα θα αντιμετωπιστούν οι κατακρημνίσεις των βράχων που δημιουργούν προβλήματα και κινδύνους στην ασφάλεια της κυκλοφορίας. «Είχε καθυστερήσει πολλά χρόνια να γίνει. Είναι μια καλή αρχή για την περιοχή του Ταϋγέτου», ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης. Και με την ευκαιρία ευχαρίστησε τη Διεύθυνση Τεχνικών Εργων και το κλιμάκιο με επικεφαλής τον Τάσο Νανόπουλο, που παρεμβαίνουν άμεσα στον Ταΰγετο για την απομάκρυνση των βράχων και του χιονιού, προκειμένου να είναι ελεύθερος ο δρόμος.
Για το έργο στο δρόμο Αμφειας - Πολιανής, προϋπολογισμού 230.000 ευρώ, ενημέρωσε ότι θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα από τις καταπτώσεις των βράχων, κοντά στο παλιό λατομείο. «Είναι χρόνιο αίτημα των κατοίκων. Η δημοπρασία θα δώσει οριστική λύση», ανέφερε ο κ. Αλευράς.
Για το Περιφερειακό Ιατρείο Μεθώνης, προϋπολογισμού 270.000 ευρώ, που χρηματοδοτείται από το ΠΕΠ του ΕΣΠΑ, είπε ότι θα φτιαχθεί νέο κτήριο, ισόγειο 80 τ.μ., με αίθουσα εξετάσεων και αναμονής, γραφεία γιατρών και χώρο περίθαλψης μ’ ένα κρεβάτι. Εκτίμησε πως το έργο αναβαθμίζει την πρωτοβάθμια περίθαλψη και ανέφερε ότι τέλη Απριλίου - αρχές Μαΐου θα είναι έτοιμος ο φάκελος για το έργο του Περιφερειακού Ιατρείου στο Βλαχόπουλο. Παρατήρησε ότι με τα έργα αυτά αποσυμφορίζεται το Νοσοκομείο Καλαμάτας κι επεσήμανε τη συνεργασία του Νοσοκομείου με τους Δήμους του νομού, που οδηγεί στην υλοποίηση τέτοιων έργων.
Ο αντιπεριφερειάρχης ενημέρωσε ότι υπάρχουν θετικές εξελίξεις για τις δημοπρασίες βελτίωσης του εθνικού και του επαρχιακού οδικού δικτύου του νομού, προϋπολογισμού 1,5 εκ. ευρώ για το κάθε έργο. Είπε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έδωσε εντολή για υπογραφή συμβάσεων των δύο έργων, που υπολογίζεται γύρω στα τέλη Απριλίου. Με τα έργα αυτά, όπως υπενθύμισε, θα γίνουν διαπλατύνσεις σε στροφές δρόμων (όπως στου Αρκουδέα στο δρόμο Τσακώνα - Καλό Νερό), θα πέσει αντιολισθητικός τάπητας, θα μπουν στηθαία ασφαλείας, θα γίνει σήμανση και διαγράμμιση και θα μπουν φώτα στους κόμβους Ανάληψης, Καλλιρρόης και στην ευθεία Ασπροχώματος - Μεσσήνης.

Γ.Σ.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: