ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Σε δημοπρασία το βιολί του Τιτανικού

Μετά από επταετή έρευνα επικυρώνεται η αυθεντικότητα του βιολιού,με το οποίο έπαιζε η ορχήστρα του Τιτανικού ενώ το πλοίο βυθιζόταν

Πρόκειται για το βιολί του Wallace Hartley, του επικεφαλή της ορχήστρας, ο οποίος ήταν μεταξύ των 1.500 ανθρώπων που έχασαν την ζωή τους το 1912 όταν βυθίστηκε το πλοίο.
Το 2006, ένας ειδικός από τον οίκο δημοπρασιών Henry Aldridge and Son στο Wiltshire πλησίασε τον ιδιοκτήτη του βιολιού, ο οποίος ήθελε να το πουλήσει.

Οι ειδικοί που τους ανατέθηκε από τον οίκο η δημοπρασία επιβεβαίωσαν ότι το βιολί άνηκε στον Hartley.
Μετά από μια επταετή έρευνα, ώστε να είναι απόλυτα σίγουροι ότι δεν πρόκειται για μια καλοστημένη απάτη, επιβεβαιώνουν την γνησιότητα του. Μάλιστα η Ιατροδικαστική Υπηρεσία που πραγματοποίησε επίσης χημικές αναλύσεις και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φθορά του βιολιού είναι "συμβατή με βύθιση σε θαλασσινό νερό".
Ωστόσο μια νέα διαμάχη έχει ξεκινήσει σχετικά με το αν το συγκεκριμένο βιολί είναι εκείνο με το οποίο έπαιζε ο μαέστρος τις τελευταίες ώρες της ζωής του,τις ώρες δηλαδή που βυθιζόταν ο Τιτανικός και η ορχήστρα συνέχιζε να παίζει για να ηρεμήσει τον κόσμο.
Αρκετά δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής ανέφεραν ότι ο Hartley βρέθηκε "με βιολί του δεμένο στο σώμα του".
Έχουν υπάρξει κι άλλες διάφορες θεωρίες σχετικά με την τύχη του βιολιού, όπως ότι το όργανο βρέθηκε να επιπλέει μακρυά από τον κάτοχο του και κλάπηκε.
Από την άλλη ένα βιολί επέστρεψε στην αρραβωνιαστικιά του Wallace Hartley, την Maria Robinson, ενώ βρέθηκε στο ημερολόγιό της ένα αντίγραφο τηλεγραφήματος, με ημερομηνία 19 Ιουλίου 1912 που έλεγε:"Θα ήμουν ευγνώμων αν μπορούσατε να μεταφέρετε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μου σε όλους όσους βοήθησαν την επιστροφή του βιολιού στην αρραβωνιαστικιά μου."
Ο Craig Sopin,ο οποίος ζει στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, και διαθέτει μία από τις μεγαλύτερες συλλογές στον κόσμο από  αναμνηστικά του Τιτανικού δήλωσε:"Όσον αφορά τα αναμνηστικά του Τιτανικού  πρόκειται για το πιο σημαντικό κομμάτι που έχει έρθει ποτέ στο φως".
Το βιολί, που εκτιμάται ότι αξίζει ένα εξαψήφιο ποσό, είναι η ιδιοκτησία ενός ατόμου αγνώστων στοιχείων στο Lancashire, θα εκτίθεται από τον επόμενο μήνα στο Δημαρχείο του Μπέλφαστ.
Συλλέκτες σε όλο τον κόσμο αναμένουν την δημοπρασία του βιολιού, αν και ακόμα δεν έχει οριστεί η ημερομηνία.
Πηγή: BBC
ΑΠΟ http://news247.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ. (ΔΥΟ ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ).

Στην προσπάθεια που γίνετε για τη συλλογή παλαιών φώτο με θέμα το χωριό μας, μας ήρθε μία ακόμα, με δύο ενδεικτικά του δημοτικού μας σχολε...