ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Ένταση και σενάρια κόπωσης… στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας

Μεγάλη ένταση έχει δημιουργηθεί – ιδιαίτερα από χθες – στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της Διοικούσας Επιτροπής στην οποία και ακούστηκαν πολύ... άσχημες εκφράσεις. Σε αυτήν συμμετείχαν 4 από τα 5 μέλη της και ο Ειδικός Σύμβουλος του Επιμελητηρίου, ενώ απουσίαζε ο Τ. Βασιλόπουλος.

Η χθεσινή ένταση έδειξε πως ο θεσμός κινδυνεύει να τιναχθεί στον... αέρα. Οι φράσεις που ακούστηκαν «ποιος είσαι εσύ, χάρη σου κάνουμε που συμμετέχεις...», αλλά και «είσαι διορισμένος και θα κάνεις ότι σου λέω, σαν υπάλληλός μου...», καθώς και αναφορές σε ερωτήσεις μέλους του Επιμελητηρίου οι οποίες χαρακτηρίστηκαν ως «...υποβαθμισμένες» έδειξαν ότι το Επιμελητήριο εάν δεν υπάρξει νηφαλιότητα, είναι ένα βήμα πριν από την διάλυση. Μεγάλη αναστάτωση υπάρχει στον επιχειρηματικό κόσμο της Μεσσηνίας οι οποίοι έχουν πληροφορηθεί αυτά τα τραγελαφικά που συμβαίνουν στο Επιμελητήριο, που όλοι έχουν εναποθέσει την τελευταία τους επιχειρηματική ελπίδα και όλοι υποστηρίζουν ότι οι... συναλλαγές βασιζόμενες στο «σκοτάδι» πάντα θα έχουν τέτοια αποτελέσματα, ενώ οι καθαρές συμφωνίες υπό το φως της δημοσιότητας – που φοβίζει κάποιους – είναι ο μόνος δρόμος για ένα Επιμελητήριο που μπορεί να συμβάλλει στο να βγουν οι επιχειρήσεις της Μεσσηνίας από την κρίση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.