ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Τραγωδία στο νοσοκομείο της Σπάρτης

Πέμπτη 21 Μαρτίου, 14.00 το μεσημέρι. Στον χώρο του Νοσοκομείου Σπάρτης εισέρχεται ο 76χρονος Γερμανός υπήκοος, ονόματι Βέμπερ. Ψηλός και αδύνατος. Φανερά σκυθρωπός, αφού δύο μέρες πριν έχασε την γυναίκα του που νοσηλευόταν στην παθολογική κλινική.

Κατευθύνεται από την κεντρική είσοδο στο ισόγειο του Νοσοκομείου και στο Φυσικοθεραπευτήριο.

Στα χέρια κρατά μια ψάθα όπου έχει τυλιγμένη μια καραμπίνα αποσυναρμολογημένη. Φθάνει στο Φυσικοθεραπευτήριο και αναζητά τους υπευθύνους. Έχει ήδη οπλίσει την καραμπίνα. Έρχεται αντιμέτωπος με τον φυσικοθεραπευτή Α.Κ.

Ο πρώτος πυροβολισμός ακούγεται στο διάδρομο. Ο φυσικοθεραπευτής πέφτει τραυματισμένος στα πλευρά.

Συνοδοί, νοσηλευτές και γιατροί τρέχουν έντρομοι… Στο διάδρομο βρίσκονται δίπλα – δίπλα ο γιατρός κ. Τζελέπης που συστήνει στον 76χρονο να αφήσει το όπλο. Αυτός χαμογελά έχοντας το χέρι στη σκανδάλη. Αυτό το χαμόγελο, θα πει αυτόπτης μάρτυρας, ήταν ο τελευταίος μορφασμός του πριν τον δεύτερο πυροβολισμό. Ο Γερμανός έχει στρέψει το όπλο στο στόμα του, πυροβολεί και πέφτει νεκρός.

Ακολουθεί πανικός. Το ζεύγος που έμελλε να στιγματίσει το Νοσοκομείο Σπάρτης ζούσε χρόνια στη Λακωνία, μάλλον στην περιοχή του Γυθείου. Η σύζυγος του αυτόχειρα νοσηλευόταν με εγκεφαλικό και κατέληξε στο νοσοκομείο δύο μέρες πριν, στα χέρια του αυτόχειρα.

Μετά τον θάνατο της συζύγου του, ο Γερμανός, που έδειχνε φιλήσυχος και ολιγομίλητος, έφυγε, για να επιστρέψει σήμερα έτοιμος για φόνο και αυτοκτονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες του notospress.gr o αυτόχειρας είχε πάνω του ένα γράμμα. Ζητούσε να τον θάψουν μαζί με την γυναίκα του, ενώ ανέφερε και οικονομικά χρέη, κατονομάζοντας και τα πρόσωπα στα οποία χρωστούσε.


ΑΠΟ http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΕΕΚΕ για μεταβίβαση τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία καταναλωτών

22/04/2024  13:00 «Πληθαίνουν οι υποθέσεις μεταβίβασης τραπεζικών οφειλών κατόπιν αποδοχής κληρονομιάς εν αγνοία των καταναλωτών. Έξι χρόνια...