ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Καλαματιανό σταμναγκάθι με… θέα την Ευρώπη

Μπορεί το σταμναγκάθι να είναι συνδεδεμένο με την Κρήτη, πόσοι όμως ξέραμε ότι σταμναγκάθι υπήρχε πριν πολλές δεκαετίες και στη Μεσσηνία; Βραχόφανα το έλεγαν στη Μάνη, χόρτο ή ραδίκι της θάλασσας στην Πύλο στην περιοχή του Κάστρου. Η άγνοια όμως για το τι ακριβώς είναι, οδήγησε στο ξερίζωμα. Χρόνια μετά ο επιχειρηματίας Γιώργος Πάλλας και η εταιρεία Cretan Gaia φέρνουν και πάλι το σταμναγκάθι στη Μεσσηνία.
Ηδη στους πρόποδες του Ταϋγέτου πάνω από τα Γιαννιτσάνικα βρίσκεται σε εξέλιξη η πρώτη οργανωμένη καλλιέργεια σταμναγκαθιού στη Μεσσηνία σε έκταση 2,5 στρεμμάτων. Η μονάδα της Cretan Gaia στην Κρήτη παράγει περίπου 2 τόνους
ημερησίως, καθιστώντας έτσι την εταιρεία ως το μεγαλύτερο παραγωγό σταμναγκαθιού στην Ελλάδα. Σε ετήσια βάση παράγει γύρω στους 500 τόνους, όταν η ετήσια ζήτηση στην Ελλάδα ανέρχεται σε 2.000 τόνους. Ανάλογης δυναμικότητας αναμένεται να είναι και η μεγάλη μονάδα που ετοιμάζει η εταιρεία στη Μεσσηνία (δεν έχει ακόμα αποκαλυφθεί το μέρος), όπου θα υπάρχουν τόσο υπαίθρια, όσο και υδροπονική καλλιέργεια. Η υδροπονική καλλιέργεια, την τεχνογνωσία της οποίας η εταιρεία κατέχει σε άριστο βαθμό, εξασφαλίζει, μεταξύ άλλων, παραγωγή όλο το χρόνο, ακόμα και το καλοκαίρι.
Ως γνωστόν η ζήτηση για σταμναγκάθι αυξάνεται διαρκώς και αποτελεί ένα ιδιαίτερο συστατικό σε συνταγές της γκουρμέ κουζίνας. Δεν το συναντάμε μόνο εκεί, όμως αλλά και σε αρκετά άλλα εστιατόρια. Εχει άλλωστε κάνει μέσω της Cretan Gaia την εμφάνισή του σε επιλεγμένα εστιατόρια, αλλά και σούπερ μάρκετ της Μεσσηνίας.
Γιατί όμως η Cretan Gaia όχι μόνο ξεκινάει να δραστηριοποιείται στη Μεσσηνία, αλλά μετέφερε και την έδρα της στην Καλαμάτα; Σημαντικός παράγοντας για αυτό είναι η αγάπη που έχει ο “εγκέφαλος” της εταιρείας Γιώργος Πάλλας για την περιοχή, ενώ η σύζυγός του Διονυσία Καλκαβούρα κατάγεται από την Πύλο, όπου και μεγάλωσε. Διατηρούν άλλωστε και σπίτι στην Καλαμάτα την οποία επισκέπτονται συχνά. Υπάρχουν όμως και πρακτικοί λόγοι για την επέκταση της δραστηριότητας στη Μεσσηνία. Είτε ο καιρός, είτε οι απεργίες των ναυτικών ανάγκαζαν συχνά την εταιρεία να αποστέλλει από την Κρήτη το εμπόρευμα με αεροπλάνο προς την Αθήνα με αποτέλεσμα το κόστος να ανεβαίνει υπερβολικά. Στην περίπτωση της Μεσσηνίας ο νέος αυτοκινητόδρομος έφερε κοντύτερα τις περιοχές, κάτι που δεν θα μπορούσε να περάσει αναξιοποίητο από την Cretan Gaia.
Ενδιαφέρον μάλιστα για το σταμναγκάθι υπάρχει πλέον και από το εξωτερικό. Κρητικοί, αλλά και Μεσσήνιοι από ΗΠΑ, Καναδά, αλλά και προσφάτως από Γερμανία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προμήθεια σταμναγκαθιού. 

ΕΝΑ ΧΟΡΤΟ ΜΕ ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΕΡΓΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ
Η συλλογή και βρώση αυτού του ενδημικού άγριου χόρτου της Μεσογείου πάει πίσω μερικές χιλιετίες. Σχετική αναφορά υπάρχει στον Πάπυρο Embers, στην Αίγυπτο των Φαραώ, τέσσερις χιλιετίες π.Χ. Και ύστερα, με την ονομασία «Σέρις ή Πικρίς η αγριά», ο Διοσκουρίδης το αναφέρει για τις διουρητικές του ιδιότητες. Συμπεριλαμβάνεται στα κίχορα των αρχαίων Ελλήνων, τα άγρια χόρτα που αναφέρουν ο Αριστοφάνης, ο Θεόφραστος και ο Διοσκουρίδης, καταδεικνύοντας την εκλεκτική τους συγγένεια με το «κιχώριον το ακανθώδες», όπως είναι η φυτολογική ονομασία του σταμναγκαθιού. Μεταγενέστερα, ο μοναχός Αγάπιος ο Κρης γράφει στο «Γεωπονικόν» ότι καθαρίζει το συκώτι. 
Ετσι, μόνο τυχαίο δεν είναι το γεγονός της συλλογής και βρώσης του σταμναγκαθιού από τους λαούς της λεκάνης της Μεσογείου και μαγειρεμένο και ωμό ως σαλάτα. Το σταμναγκάθι είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και Ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία είναι σύμμαχοι της καρδιάς, της καλής υγείας του οργανισμού, τονώνουν το ανοσοποιητικό σύστημα και δρουν κατά της οξείδωσης των κυττάρων και της αντιγήρανσης των ιστών. Διακρίνεται επίσης για τις αντισηπτικές, αντιρρευματικές και υπογλυκαιμικές ιδιότητές του, ενώ οι Μαλτέζοι το χρησιμοποιούν ως φάρμακο για τον σακχαρώδη διαβήτη λόγω της υψηλής συγκέντρωσης ινουλίνης. Περιέχει βιταμίνες C και Ε, β-καροτένιο και γλουταθειονίνη, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φωσφόρο και μαγνήσιο, ενώ στο υπέργειο τμήμα του ο λευκός γαλακτώδης χυμός περιέχει: λακτουπικρίνη, ινουλίνη, τανίνες, τερπένια και κουμαρίνες. 

Cretan Gaia
Τηλέφωνο: 27210 63066
Fax: 27210 98610
Site: www.cretangaia.gr
email: info@cretangaia.gr

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/epixeiriseis/item/30945-kalamatiano-stamnagkathi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.