ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 24 Νοεμβρίου 2013

Βρέθηκε θαλάσσιο τέρας – κανίβαλος

Κανίβαλος ήταν ο μοσάσαυρος, το τρομακτικό θαλάσσιο ερπετό που έζησε την Κρητιδική περίοδο.

Αυτό προέκυψε από την ανάλυση απολιθωμένου μοσάσαυρου που βρέθηκε ανοιχτά της Ανγκόλα και στο στομάχι του οποίου εντοπίστηκαν ίχνη άλλων τριών μοσάσαυρων.

Τα ευρήματα της μελέτης παρουσιάστηκαν την Τρίτη στο ετήσιο συνέδριο της αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας.

«Αυτά είναι τρία διαφορετικά είδη μοσάσαυρου στην κοιλιά ενός τέταρτου είδους μοσάσαυρου»,

δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Louis Jacobs, καθηγητής παλαιοντολογίας στο Νότιο Μεθοδιστικό Πανεπιστήμιο του Τέξας.

Αυτή δεν είναι το πρώτο παράδειγμα κανιβαλισμού σε μοσάσαυρους, ωστόσο τα ευρήματα ρίχνουν φως σε ένα αρχαίο οικοσύστημα που παρουσιάζει εντυπωσιακές ομοιότητες με σύγχρονα ωκεάνια οικοσυστήματα.

Πριν 98 εκατομμύρια χρόνια ο μοσάσαυρος βρέθηκε στην κορυφή της θαλάσσιας τροφικής αλυσίδας, θέση που διατήρησε μέχρι τον αφανισμό του στα τέλη της Κρητιδικής περιόδου, πριν 66 εκατομμύρια χρόνια.

Όπως συνέβη και με τις σύγχρονες φάλαινες, οι πρώτοι πρόγονοι του μοσάσαυρου ζούσαν στην ξηρά και έμοιαζαν με σαύρες.

Σε διάστημα δέκα εκατομμυρίων ετών εξελίχθηκαν πλήρως για να προσαρμοστούν στο θαλάσσιο περιβάλλον, όπου έζησαν ως κορυφαίοι θηρευτές σαν τις όρκες, με τη διαφορά ότι έμοιαζαν με ερπετά και έφταναν σε μήκος τα 9 μέτρα.

Οι παλαιοντολόγοι ανακάλυψαν τον πεινασμένο μοσάσαυρο του είδους Prognathodon kianda το 2006, ωστόσο οι ανασκαφές ολοκληρώθηκαν τέσσερα χρόνια αργότερα, το 2010.

Τότε ήταν που επιστήμονες ανακάλυψαν πως το τελευταίο γεύμα του προϊστορικού ζώου είχε διατηρηθεί στο στομάχι του.

Οι τρείς μοσάσαυροι που έπεσαν θύματα κανιβαλισμού έχουν υποστεί πέψη και το σμάλτο των δοντιών τους είναι κατεστραμμένο από τα στομαχικά υγρά. Ο μικρότερος που εντοπίστηκε είχε φαγωθεί ολόκληρος, ενώ οι άλλοι δυο είχαν διαμελιστεί.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο μοσάσαυρος ήταν ο «σκουπιδιάρης» των ωκεανών και τρεφόταν με νεκρά άτομα του είδους του τα οποία παρασύρονταν στην περιοχή από τα θαλάσσια ρεύματα.


Πηγή: econews.gr
ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.