«Πεινασμένους για ήλιο και θάλασσα» χαρακτήριζε η εφημερίδα Wall Street Journal τους Ευρωπαίους που έχουν ήδη «κλείσει» τις καλοκαιρινές τους διακοπές σε κάποιο ελληνικό νησί. Οι εργαζόμενοι του τουρισμού, όμως, λένε – με μια δόση υπερβολής φυσικά- ότι φέτος θα έρθουν απλά οι... πεινασμένοι.
Από τα 17 εκατομμύρια ανθρώπων που αναμένεται να επισκεφτούν την χώρα φέτος το καλοκαίρι, τουλάχιστον οι μισοί- σύμφωνα με την εκτίμηση του προέδρου των εργαζομένων στον τουρισμό- έχουν ως ημερήσιο προϋπολογισμό 10 ευρώ ανά άτομο.
Είναι όσοι θα έρθουν στη χώρα με τα πακέτα all exclusive, άνθρωποι δηλαδή που πλήρωσαν σε κάποιο
ταξιδιωτικό γραφείο του εξωτερικού 650 ευρώ ανά άτομο, για να κοιμηθούν, να πιουν, να φάνε τρία γεύματα, και να κολυμπήσουν έχοντας τη δική τους ξαπλώστρα στην άμμο, κλεισμένοι σε ένα ξενοδοχείο που τους τα προσφέρει όλα. Από την «τάξη» αυτή των παραθεριστών, οι υπόλοιποι επαγγελματίες δεν έχουν τίποτα να περιμένουν.
Τα τελευταία δύο χρόνια, την λύση αυτοί προτίμησαν ένας στους τρεις επισκέπτες από το εξωτερικό. Φέτος, λόγω και της κρίσης, το ποσοστό αυτό αναμένεται να αυξηθεί.
«Είναι άνθρωποι που κατά πλειοψηφία βγαίνουν από το ξενοδοχείο τους δυο φορές στην επταήμερη διαμονή τους στη χώρα, για να κάνουν έναν περίπατο στον οποίο ίσως και να μην ξοδέψουν ούτε ένα ευρώ», λέει στο newpost, ο Παναγιώτης Προύτζος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων.
Στα νησιά ήδη διαφαίνεται ότι η αύξηση του τουριστικού πληθυσμού δεν φέρνει και ανάλογη αύξηση του τζίρου.
«Όλα τα τουριστικά καταστήματα στο νησί δούλεψαν τις ημέρες του Πάσχα και κυρίως με Έλληνες επισκέπτες. Τώρα είναι πάλι κλειστά», λέει στο newpost η Δέσποινα Σουγιουλτζή, ιδιοκτήτρια του βιβλιοπωλείου Bookshop, στη Σίφνο. «Υπολογίζεται ότι η κίνηση θα αρχίσει πάλι στα μέσα του Ιουνίου, όμως δεν είμαστε τόσο αισιόδοξοι όσο φαίνεται προς το κοινό».
Ο Σπύρος Γκίνης, πρώην πρόεδρος των ταξιδιωτικών πρακτόρων διαφωνεί: «Δεν είναι καινούργιο το all exclusive σύστημα. Σίγουρα τα τελευταία χρόνια είναι περισσότεροι όσοι το προτιμούν αφού δεν υπάρχουν χρήματα ούτε σε άλλες χώρες, αλλά και οι ξενοδόχοι επαγγελματίες του τουρισμού είναι, ανοίγουν οι θέσεις εργασίας έστω κι έτσι».

Ντίνα Καραμάνου

ΑΠΟ http://www.moneypost.gr