ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο, 18 Μαΐου 2013

Τριφυλία: Καλής ποιότητας και με καλές αποδόσεις ετοιμάζεται να βγει στην αγορά το πρώιμο καρπούζι!

Στο τελικό στάδιο παραγωγής βρίσκεται το πρώιμο καρπούζι της Τριφυλίας, το οποίο αναμένεται να βγει στην αγορά στις 18 – 20 Μαΐου. Αν και υπήρξαν κάποια προβλήματα αρχικά με τη φύτευση λόγω άσχημων καιρικών συνθηκών, η καλλιέργεια μέχρι στιγμής εξελίσσεται ομαλά. 

Η παραγωγή αναμένεται να αποδώσει τα μέγιστα σε γεύση και θρεπτικά συστατικά, αφού αυτή η χρονιά κύλησε ομαλά με τον καιρό να βοηθάει αρκετά την ποιότητα. Μετά από μια δύσκολη

χρονιά πέρσι για την τιμή παραγωγού στο πρώιμο καρπούζι της Τριφυλίας (αν και ήταν καλή χρονιά για το καρπούζι της Ηλείας), το 2013 αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον. Πέρσι όταν ξεκίνησε τις εξαγωγές το καρπούζι της Τριφυλίας, οι Ισπανοί βρίσκονταν ήδη στις αγορές της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να μην καταφέρουν τα ελληνικά καρπούζια να «πιάσουν» καλές τιμές στην αρχή της συγκομιδής.

Φέτος η συνολική έκταση κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα των 8.000 στρεμμάτων, ενώ και οι καλλιέργειες έχουν προσαρμοστεί στις απαιτήσεις των αγορών. Κυρίως καλλιεργούνται καρπούζια μεσαίου βάρους από 5-10 κιλά, υπάρχουν οι βαρέλες αλλά και τα μικρόκαρπα καρπούζια με βάρος από 1,5 μέχρι 3 κιλά. Το κόστος στην χαμηλή κάλυψη προσεγγίζει τα 800 ευρώ και στην μεσαία κάλυψη μέχρι 900 ευρώ το στρέμμα.

Για μια εξαιρετική ποιοτικά χρονιά στο καρπούζι της περιοχής κάνει λόγο στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής Τριφυλίας. 

«Φέτος θα έχουμε πολύ καλής ποιότητας καρπούζια, αφού οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και είχαμε πολύ καλή καρπόδεση. Οι καρποί είναι συμπαγείς και καλής ποιότητας. Φαίνεται ότι έχουμε και πολύ καλές αποδόσεις. Οπότε περιμένουμε μια πολύ καλή παραγωγή, τόσο από πλευράς ποσότητας όσο και από πλευράς ποιότητας. Στις 18 – 20 Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή στην περιοχή του Αγρίλη και θα συνεχίσει στο Λιμενάρι, Τερψιθέα και Λαγκούβαρδο. Οι παραγωγοί προσέχουν τις καλλιεργητικές πρακτικές και στόχο έχουν, με τη συνεργασία των υπόλοιπων των εμπλεκομένων φορέων, να προχωρήσουν στους απαραίτητους ελέγχους, ώστε τα καρπούζια να είναι ώριμα κατά τη συγκομιδή τους. Από την πλευρά τους οι εξαγωγικοί φορείς θα πρέπει να κάνουν αναγγελίες τουλάχιστον μια ημέρα νωρίτερα, ώστε να γίνουν οι απαραίτητοι ποιοτικοί έλεγχοι».

Ο κ. Παναγιώτης Λεβεντογιάννης, παραγωγός από τον Αγρίλη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «προβλήματα αντιμετωπίσαμε στην αρχή της καλλιέργειες, αφού οι καιρικές συνθήκες καθυστέρησαν τις φυτεύσεις. Στη συνέχεια ο αέρας δημιούργησε πρόβλημα στα πλαστικά που χρησιμοποιούμε για κάλυψη. Όμως ευτυχώς από τότε που ξεσκεπάσαμε οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και το καρπούζι «έδεσε» καλά. Άρα αναμένεται να έχουμε καλής ποιότητας καρπούζι και η παραγωγή αναμένεται να είναι αυξημένη. Αν ο καιρός συνεχίσει να είναι καλός τότε θα έχουμε καλές εξαγωγές. Κάθε χρόνο το βαρόμετρο είναι η πρώτη εβδομάδα επειδή το καρπούζι είναι πρώιμο. Πέρσι είχαμε πρόβλημα με τις τιμές παραγωγού κατά την πρώτη εβδομάδα. Η τιμή ξεκίνησε στα 30 λεπτά το κιλό και κατέληξε στα 18. Φέτος όλα δείχνουν ότι θα ξεκινήσει καλά η χρονιά. Την πρώτη εβδομάδα θα πρέπει η τιμή του να ξεκινήσει στα 45 – 50 λεπτά το κιλό, για να έχουμε μια καλή πορεία».

Πάντως όπως όλα δείχνουν φέτος η γιορτή καρπουζιού θα πέσει θύμα της οικονομικής κρίσης. Ο κ. Λεβεντογιάννης, που είναι και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος μπορεί να μην γίνει γιορτή. Η τελική απόφαση θα παρθεί σε σύσκεψή που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος της εβδομάδας».


ΠΗΓΗ agrotypos
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη