ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ενώ υπάρχει κινητοποίηση για Πάτρα-Πύργο, η Μεσσηνία απαθής για την Ολυμπία Οδό

Η τελευταία ευκαιρία για να κατασκευαστεί το τμήμα της Ολυμπίας Οδού από την Τσακώνα έως το Καλό Νερό κινδυνεύει να χαθεί, καθώς οι Μεσσήνιοι παρακολουθούν απαθείς τους Ηλείους και τους Αχαιούς που κινητοποιούνται για το τμήμα Πάτρα - Πύργος. 

Συγκεκριμένα, τις τελευταίες ημέρες στη Δυτική Ελλάδα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα για την κατασκευή του τμήματος της Ολυμπίας Οδού από την Πάτρα έως τον Πύργο: Οι βουλευτές της ΔΗΜΑΡ Νίκος Τσούκαλης, της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης και του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος συναντήθηκαν με εκπροσώπους της
παραχωρησιούχου κοινοπραξίας "Ολυμπία Οδός" και πρότειναν να ξεκινήσουν τα έργα στο τμήμα Πάτρα - Πύργος με χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας άκουσαν με ενδιαφέρον την πρόταση. Αν τελικώς γίνει δεκτή η πρόταση αυτή, τότε θα πρέπει να κυρωθεί από τη Βουλή στο πλαίσιο της αναθεώρησης της σύμβασης. Προηγουμένως θα τεθεί υπ' όψιν του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, κατά τη διάρκεια του ραντεβού που έχουν κλείσει μαζί του οι Ηλείοι αιρετοί. 
Ενώ λοιπόν σε Ηλεία και Αχαΐα υπάρχει μεγάλη κινητικότητα, στη Μεσσηνία σχεδόν κανένας δεν ασχολείται ούτε καν με το τμήμα Καλό Νερό - Τσακώνα. Για την ακρίβεια μόνο το Δημοτικό Συμβούλιο Οιχαλίας εξέδωσε ψήφισμα, με το οποίο ζητεί να κατασκευαστεί αυτό το τμήμα της Ολυμπίας Οδού. Οι υπόλοιποι αιρετοί, πολιτικοί και φορείς του νομού παρακολουθούν με απάθεια τις εξελίξεις. Αν όμως δεν κινητοποιηθούν έστω και την τελευταία στιγμή, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος η Ολυμπία Οδός να σταματήσει τελικά στον Πύργο. 
Σε κάθε περίπτωση, είναι πλέον φανερό ότι δεν θα κατασκευαστεί το τμήμα από Καϊάφα έως Καλό Νερό. Γι' αυτό οι προσπάθειες των Μεσσήνιων θα πρέπει να επικεντρωθούν στην κατασκευή του τμήματος Καλό Νερό - Τσακώνα, που είναι άρρηκτα συνδεμένο με την ανάπτυξη της Μεσσηνίας. 
Οι Μεσσήνιοι θα πρέπει να διεκδικήσουν δυναμικά την κατασκευή αυτού του τμήματος, ώστε να δώσουν στον πρωθυπουργό τη δυνατότητα να το εντάξει στη νέα σύμβαση παραχώρησης που θα εγκριθεί σύντομα από τη Βουλή.  

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/26005-kinitopoiisi-olympia-odos

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.