ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Ξεκινά η διαδικασία αναβάθμισης του αεροδρομίου Καλαμάτας σύμφωνα με τον Π.Τατούλη

Μέσα στον Ιούνιο αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία χρηματοδότησης με 25.000.000 ευρώ των παρεμβάσεων στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας δήλωσε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα η Περιφέρεια.

Στη σχετική ανακοίνωση προστίθεται ότι η εν λόγω διαδικασία έχει συμφωνηθεί μετά από συνεργασία της Περιφέρειας Πελοποννήσου με την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και την Πολεμική Αεροπορία. Οι εν λόγω παρεμβάσεις, αναφέρεται στην ίδια ανακοίνωση, αφορούν σε αεροδιάδρομο, πύργο ελέγχου και συστήματα ασφαλείας.

Αιχμές για τον γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μανώλη Αγγελάκα άφησε ωστόσο ο περιφερειάρχης σχετικά με το ζήτημα της προσβασιμότητας στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Συγκεκριμένα -όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Περιφέρειας- ο Πετ. Τατούλης είπε ότι «η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του κόμβου του αεροδρομίου εκκρεμεί εδώ και 1,5 χρόνο στη διεύθυνση ΠΕΧΩ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μάλιστα παρά τη δέσμευση του γενικού γραμματέα της κ. Αγγελάκα ότι θα επισπεύσει τη διαδικασία, το ζήτημα ακόμα δεν έχει διευθετηθεί».
Παράλληλα ο περιφερειάρχης -σύμφωνα με την ανακοίνωση- γνωστοποίησε ότι «αναφορικά με τη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου του αεροδρομίου εντάξαμε έργα ύψους 235.000 ευρώ στο ταμείο πυροπλήκτων και η σχετική δαπάνη έχει ήδη εγκριθεί από τον αρμόδιο υφυπουργό Ανάπτυξης κ. Βιρβιδάκη».
Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο ίδιος επανέλαβε πως «αποτελεί προτεραιότητα η μετατροπή του αεροδρομίου της Καλαμάτας σε διεθνή αερολιμένα υψηλών προδιαγραφών», καθώς και δήλωσή του για υψηλό επίπεδο συνεργασίας με τις δημοτικές αρχές και τους τοπικούς και παραγωγικούς φορείς, ιδιαίτερα δε με τους επαγγελματίες του τουρισμού, «όπως καταδεικνύει το αποτέλεσμα της συνεργασίας με την εταιρεία Temes S.A. στην αύξηση των πτήσεων της Aegean και της Air Berlin. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η Air Berlin αποφάσισε να παρατείνει τα δρομολόγιά της μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά και να ξεκινήσει την επόμενη χρονιά νωρίτερα, δηλαδή από το Μάρτιο» καταλήγει η ανακοίνωση της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr
Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/oikonomia/ypodomes/item/25997-aerodromio-kalamatas-tatoulis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Αλλαγές στη χορήγηση των άμεσων ενισχύσεων

Agro-in 25 Απριλίου 2024 | 10:41 Αλλαγές στις διαδικασίες χορήγησης άμεσων ενισχύσεων , βάσει του ΟΣΔΕ, για τις αιτήσεις του 2023 όσον αφ...