ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πρόταση για δημιουργία κέντρου διαστημικών ερευνών από το συνεργάτη της NASA Περικλή Παπαδόπουλο

Η δημιουργία στην Καλαμάτα πανεπιστημιακού κέντρου διαστημικών ερευνών, καθώς και η διερεύνηση κατασκευής στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα ενός σταθμού διαστημικού τουρισμού -για την προσέγγιση και εκτόξευση ειδικών οχημάτων στην στρατόσφαιρα-, αποτελούν μέρος των προτάσεων του εκ Μελιγαλά συμπατριώτη μας συνεργάτη της NASA, καθηγητή Περικλή Παπαδόπουλου.

Τις προτάσεις αυτές -τις οποίες, ο Περ. Παπαδόπουλος είχε γνωστοποιήσει στη συνέντευξή του στην "Ε", πέρυσι το καλοκαίρι- παρουσίασε χθες στο δήμαρχο Καλαμάτας Παναγιώτη Νίκα αντιπροσωπεία της Παμμεσσηνιακής

Ομοσπονδίας, η οποία τον επισκέφθηκε στο Δημαρχείο.
Οι εν λόγω προτάσεις θα έχουν την υποστήριξη της NASA, ενώ επιδιώκεται η υλοποίησή τους με χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια, όπως ενημέρωσαν τον δήμαρχο ο Σταύρος Γιαννόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Μεσσηνίων Νέας Υόρκης "Αριστομένης" και το μέλος του συλλόγου Παναγιώτης Κιρκιλής, ο Γιώργος Δημόπουλος α΄ αντιπρόεδρος της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας και εκπρόσωπος των Μεσσηνιακών Συλλόγων Αμερικής και ο Παναγιώτης Μπαζίγος, γ.γ. της Μεσσηνιακής Αμφικτιονίας.
Ο Π. Νίκας δήλωσε ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τον σχεδιασμό θα γίνουν γνωστές από τον Περ. Παπαδόπουλο, που αναμένεται να επισκεφθεί το καλοκαίρι τη Μεσσηνία.

ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΗ

Από τον Δήμο Μεσσήνης, εξ άλλου, ανακοινώθηκε ότι για το ίδιο θέμα ενημέρωσαν οι ομογενείς και τον δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, τον οποίον επισκέφθηκαν στο Δημαρχείο.
Ειδικότερα, στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται πως ο Δήμος Μεσσήνης "διαθέτει τρεις σημαντικούς χώρους που μπορούν να αξιοποιηθούν για τις ανωτέρω δράσεις με τις ενδεικνυόμενες επενδυτικές παρεμβάσεις: Το αεροδρόμιο της Τριόδου, παραλιακό κτήμα 220 περίπου στρεμμάτων  και το ημιτελές  φιλοσοφικό κέντρο 3.000 περίπου τ.μ.".
Ο κ. Γιαννόπουλος συνοδευόμενος από το μέλος του συλλόγου Παναγιώτη Κιρκιλή, εξέφρασε την ικανοποίηση του για την αποδοχή της πρότασης και την ύπαρξη κατάλληλων κτηριακών υποδομών στο Δήμο Μεσσήνης. Παράλληλα, ενημέρωσε το δήμαρχο ότι υλοποιώντας απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου του, διέθεσε χρηματικό ποσό σε άπορες οικογένειες στην Καλαμάτα και στη Μεσσήνη.


ΑΠΟ http://www.eleftheriaonline.gr Διαβάστε το άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ http://www.eleftheriaonline.gr/koinonia/perivallon-paideia-syllogoi/item/24674-protasi-gia-dimiourgia-kentrou-diastimikon-erevnon-apo-synergati-tis-nasa-perikli-papadopoulo

Δεν υπάρχουν σχόλια: