ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

«Παράδεισος της Ηδονής» η νήσος Πρώτη!

Επένδυση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ είναι έτοιμη να κάνει μία από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρίες που κυριαρχεί στον αισθησιακό τουρισμό, ο οποίος αποτελεί ένα ολοένα αυξανόμενο trend, στη νήσο Πρώτη! «Παράδεισος της Ηδονής» είναι η κωδική ονομασία του μεγαλεπίβολου επενδυτικού σχεδίου, προσχέδιο του οποίου έχει ήδη κατατεθεί στην Κυβέρνηση μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, στα πλαίσια της αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Όπως έχει γίνει γνωστό, στην «τελική ευθεία» εισέρχεται η ........



διαδικασία για την παραχώρηση περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας, ενώ, παράλληλα, τις προσεχείς ημέρες αναμένεται να αναδειχτούν οι πλειοδότες και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για την πώληση έξι ακινήτων του Δημοσίου στο εξωτερικό και επιταχύνεται η διαδικασία για την παραχώρηση των πρώτων τεσσάρων τουριστικών λιμένων και μαρίνων. Στις άμεσες, δε, προθέσεις του Ταμείου, μετά και την έγκριση των συναρμόδιων υπουργείων Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Οικονομικών και Τουρισμού και της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, είναι να επισπευθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για τα πρώτα 7 νησιά και νησίδες (από τα 40) που θααξιοποιηθούν ως τουριστικά θέρετρα με σύμβαση παραχώρησης, με τη μορφή leasing, σε ιδιώτες έως και για 50 χρόνια με δυνατότητα παράτασης 20 χρόνων στο κατάλογο των οποίων περιλαμβάνεται και η νήσος Πρώτη.

Στη λίστα περιλαμβάνονται νησιά έκτασης 500 έως 3.100 περίπου στρεμμάτων και τα οποία προσφέρονται για υψηλού επιπέδου τουριστικές επενδύσεις εγκαταστάσεις. Από το Σεπτέμβριο που δημοσιοποιήθηκε η απόφαση της Κυβέρνησης για αξιοποίηση νησιών και νησίδων με παραχώρηση σε ιδιώτες και ενημερώθηκαν επισήμως επενδυτικοί οίκοι και όμιλοι του εξωτερικού, το ενδιαφέρον που έχει επιδειχθεί για τουριστικές επενδύσεις στα νησιά είναι πολύ μεγάλο και οι εκτιμήσεις κυβερνητικών παραγόντων και της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ συγκλίνουν πως τα κεφάλαια που θα εξασφαλίσει το κράτος από τους επενδυτές θα είναι αρκούντως ικανοποιητικά για τη μείωση δημόσιου χρέους! Το μεγαλύτερο, σε έκταση, από τα νησιά είναι η νήσος Πρώτη με έκταση 3.100 στρεμματα. Η Πρώτη βρίσκεται σε απόσταση 2 ναυτικών μιλίων απέναντι από τη Μαραθόπολη, το επίνειο των Γαργαλιάνων.

Οι ακτές της είναι απότομες και βραχώδεις, χωρίς όμως να λείπουν υπήνεμοι όρμοι που προσφέρουν ασφαλές αγκυροβόλιο, Πυκνή βλάστηση καλύπτει το έδαφός της κυρίως από σκοίνους, κουτσουπιές, γκορτσιές και αγριελιές. Στην ανατολική πλευρά του νησιού υπάρχει και η μοναδική χρυσαφένια αμμουδιά της Βουρλιάς, μέσα σε έναν ήσυχο όρμο με πεντακάθαρα και καταγάλανα νερά. Για την αξιοποίηση της νήσου έχει εκδηλωθεί ζωηρό ενδιαφέρον από πολυεθνική εταιρία που κυριαρχεί στον αισθησιακό τουρισμό για την μετατροπή της νήσου σε εξωτικό θέρετρο για «διακοπές του έρωτα» κάθε εποχή και «ερωτικές αποδράσεις» για κάθε επιθυμία και προτίμηση! Στα σχέδια της εταιρίας είναι η δημιουργία ενός αισθησιακού τουριστικού προορισμού μοναδικού της Μεσόγειο. Να γίνει η νήσος Πρώτη «Παράδεισος της Ηδονής», προσελκύοντας άνδρες και γυναίκες για να περνούν καυτές μέρες (φυσικά και νύχτες) προσφέροντάς τους πακέτα ερωτικών διακοπών All Inclusive, όπου η φαντασίωση θα γίνεται ερωτική απόλαυση και ηδονή! Όταν στα μέσα Οκτωβρίου υψηλόβαθμα στελέχη της πολυεθνικής εταιρίας επικοινώνησαν με κυβερνητικούς παράγοντες για να καθοριστεί ραντεβού επισκέψεων στα υπουργεία και το ΤΑΙΠΕΔ για να αντλήσουν πληροφορίες σχετικά με την νήσο Πρώτη και την παραχώρησή της – στοιχεία που είχαν συλλέξει οι ίδιοι από νωρίτερα επειδή ερευνούσαν στη Μεσόγειο για νησί που θα συγκέντρωνε τις απαιτήσεις της μεγαλεπίβολης επένδυσης που ήθελαν να κάνουν – στην κυβέρνηση «πάγωσαν».

Δεν ανέμεναν πως θα εκδηλωνόταν ενδιαφέρον για ανάπτυξη επένδυσης πλήρως οργανωμένου αισθησιακού τουρισμού στην Ελλάδα και, μάλιστα, από την κορυφαία πολυεθνική εταιρία! Τα ραντεβού έκλεισαν, οι επισκέψεις έγιναν και υπουργοί και στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ έμειναν εμβρόντητοι από την βεβαία πρόθεση της πολυεθνικής να συμμετάσχει στο διαγωνισμό για την παραχώρηση και αξιοποίηση της νήσου Πρώτης, σύμφωνα με το επενδυτικό σχέδιο ανάπτυξης αισθησιακού τουρισμού. Επειδή τα κεφάλαια τόσο από την παραχώρηση όσο και από την αξιοποίηση αλλά και τη ανάπτυξη του επενδυτικού σχεδίου «Παράδεισος της Ηδονής» στη νήσο Πρώτη, θα είναι τεράστια, μετά την αρχική παγωμάρα και αμηχανία και γνωρίζοντας ότι ο αισθησιακός τουρισμός είναι πλέον μια κραταιά βιομηχανία από την οποία το κράτος θα κερδίσει αστρονομικά ποσά, είδαν από άλλη οπτική την επένδυση και χωρίς να παραβλέπουν ενδεχόμενες αντιδράσεις, έβαλαν μπροστά τις διαδικασίες νομοθετικών ρυθμίσεων για της χρήσεις γης καθώς και τους όρους και προϋποθέσεις οικοδομικών, περιβαλλοντικών, χωροταξικών αδειών και ανάπτυξης επιχειρήσεων εναλλακτικού τουρισμού!

ΠΗΓΗ ΘΑΡΡΟΣ

ΑΠΟ http://filiatranews.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: