ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Κυπαρισσία: Ζητείται από τους αρμόδιους θωράκιση του λιμανιού!

Επιτακτική ανάγκη είναι η αποκατάσταση των ζημιών που προκλήθηκαν στο λιμάνι της Κυπαρισσίας, σημειώνει με έγγραφό του ο Λιμενικός Σταθμός Κυπαρισσίας προς τις αρμόδιες υπηρεσίες - υπογραμμίζοντας ότι σε επόμενη θαλασσοταραχή η επέκταση της κατάρρευσης είναι αναπόφευκτη.
Χαρακτηριστικά, στο έγγραφο που απευθύνεται προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου, με κοινοποίηση στην εισαγγελέα Κυπαρισσίας, το υπουργείο Ναυτιλίας, το Λιμενικό Ταμείο, το
Λιμεναρχείο, την Κτηματική Υπηρεσία και το Δήμο Τριφυλίας, σημειώνεται μεταξύ άλλων: "Μετά την τελευταία ισχυρή θαλασσοταραχή με θυελλώδεις ανέμους που έλαβε χώρα την 14-15 Μαρτίου, προκλήθηκε κατάρρευση τμήματος του τοίχου προστασίας του προσήνεμου μόλου λιμένα Κυπαρισσίας διαστάσεων περίπου, μήκους 20 μ. πλάτους 6,5 μ., ύψους 2 μ., στην συμβολή του παλιού με το νέο προσήνεμο μόλο του οποίου το έργο έχει συντελεσθεί στο τέλος του έτους 2007, με αποτέλεσμα από το άνοιγμα που δημιουργήθηκε να εισέρχεται ο κυματισμός κατά την θαλασσοταραχή εντός του λιμένος και να καθιστά απροστάτευτα και επισφαλή τα ελλιμενιζόμενα σκάφη. 
Επιπλέον, προκλήθηκε περαιτέρω υποσκαφή και απογύμνωση της εξωτερικής θωράκισης τμήματος του εναπομείναντος υφιστάμενου τοίχου από φυσικούς και τεχνητούς ογκόλιθους καθώς και καταστροφή του εσωτερικού μέρους αυτού".

Κ.Μπ. - ελευθερία
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: