ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Γιγάντιο «εργοστάσιο» παραγωγής αστεριών ανακάλυψαν οι αστρονόμοι

Ένα εργοστάσιο μαζικής παραγωγής αστεριών ανακάλυψαν αστρονόμοι του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας, με επικεφαλής τον Δρ. Dominik Riechers.
Πρόκειται για την αρχαιότερη «μαμά» του διαστήματος, που γεννά μέχρι και 3.000 αστέρια ετησίως.
Ο γαλαξίας HFLS3 βρίσκεται 12,8 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά και έχει ρυθμό παραγωγής αστεριών 2.000 φορές μεγαλύτερο από τον «Milky Way», τον γαλαξία στον οποίο ανήκει η Γη.
Η μακρινή απόσταση του γαλαξία HFLS3 δείχνει ότι μόλις 800 εκατομμύρια χρόνια από την έκρηξη
του Μπιγκ Μπανγκ το σύμπαν διέθετε τα απαραίτητα υλικά για την παραγωγή τεράστιου αριθμού αστεριών.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν τον γαλαξία μελετώντας στοιχεία από το διαστημικό παρατηρητήριο Herschel, το οποίο εξετάζει υπέρυθρα μήκη κύματος στο διάστημα.
«Οι γαλαξίες που γεννούν μεγάλο αριθμό αστεριών παράγουν υπεριώδη ακτινοβολία, ωστόσο το περιβάλλον όπου σχηματίζονται αυτά τα αστέρια είναι γεμάτο σκόνη και αέριο, γιατί αυτά είναι τα βασικά υλικά από τα οποία αποτελούνται τα αστέρια», δήλωσε ο Δρ. Riechers.
Η υπεριώδης ακτινοβολία απορροφάται από το μοριακό αέριο και τη σκόνη και εκπέμπεται εκ νέου ως υπέρυθρη, την οποία εντοπίζει το τηλεσκόπιο Herschel.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι ο γαλαξία HFLS3 περιέχει αρκετά αστέρια για να δημιουργήσουμε 40 δισεκατομμύρια Ήλιους, ενώ περιέχει επίσης 100 δισεκατομμύρια φορές τη μάζα του Ήλιου σε μοριακό αέριο και σκόνη, στοιχεία που περιβάλλονται από ποσότητα σκοτεινής ύλης ικανή να δημιουργήσει ολόκληρο σύμπλεγμα γαλαξιών.
Επιπλέον οι αστρονόμοι βρήκαν ότι ο μακρινός γαλαξίας περιέχει μεγάλη ποσότητα μορίων όπως μονοξείδιο του άνθρακα, αμμωνία, υδροξείδιο και νερό.
Επειδή όλα τα στοιχεία στο διάστημα, εκτός από το υδρογόνο,  το δευτέριο και το ήλιο, παράγονται από τα αστέρια, εκτιμάται ότι η πλούσια χημική σύνθεση του HFLS3 καταδεικνύει τον σχηματισμό αστεριών.
Σημειώνεται ότι η χημική σύνθεση του HFLS3 είναι παρόμοια με τη σύνθεση άλλων γνωστών γαλαξιών που γεννούν αστέρια και παρουσιάστηκαν στη μεταγενέστερη ιστορία του σύμπαντος.
Η σχετική μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.