ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη, 18 Απριλίου 2013

Συλλογικές πρωτοβουλίες των Επαγγελματιών του Καλονερού

ΤΗΝ τουριστική προβολή αλλά και την φιλοξενία προς τους επισκέπτες μαζί με προτάσεις για δράσεις κατέγραψε σε συνεδρίασή του ο Σύλλογος Επαγγελματιών Καλονερού που συστάθηκε πρόσφατα στο ξενοδοχείο Messinia mare όπου ακούστηκαν πολλές απόψεις σε ενωτικό κλίμα.
Αυτό που εκφράστηκαν ήταν η συμβολή των επαγγελματιών από το χώρο της εστίασης και τις ξενοδοχειακές μονάδες για αναβάθμιση του τουριστικού προιόντος στην αναπτυσσόμενη περιοχή, ενώ δημιουργήθηκε κοινό ταμείο για τη στήριξη των πρωτοβουλιών. Ορισμένες από αυτές είναι η καθαριότητα με συνεργεία στην παραλιακή ζώνη με δικά τους μέσα καθώς υπάρχει σοβαρό έλλειμμα από τον Δήμο λόγω έλλειψης πόρων, η προβολή σε χάρτη της περιοχής για τους επισκέπτες αλλά και δημιουργία ιστοσελίδας, η οριοθέτηση των χώρων στάθμευσης για καλύτερη εξυπηρέτηση των λουομένων, η ασφάλεια στην παραλία με σεκιούριτι καθώς ετησίως καταγράφονται κρούσματα κλοπών αλλά και ο εξωριασμός της περιοχής. Παράλληλα επαγγελματίες όπως οι κ. Τοανόγλου, Γρ.Μπούσουλας, Καραχάλιος, Τ. Γκόγκας, Α. Δρούλια και άλλοι έθεσαν προτάσεις για την καλύτερη διέλευση οχημάτων στη παραλία, αλλά και η συγκράτηση των τιμών καθώς το Καλονερό αποτελεί παράδειγμα μαζικού τουρισμού για Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Τέλος να σημειωθεί ότι η συλλογική δράση του Συλλόγου Επαγγελματιών θα συνδυαστεί με την συνεργασία των σωματείων που εδρεύουν στη περιοχή καθώς υπάρχει διάυλος επικοινωνίας στην αναπτυσσόμενη τουριστικά περιοχή.
 
ΑΠΟ http://kyparissiotis.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΖΩΓΡΑΦΙΑΣ

          Μία ακόμα ωραία αφιέρωση μου έγινε από τα μικρά κορίτσια μας. Πρόκειται για τη