ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ως και 40 δόσεις για την αποπληρωμή των τιμολογίων ρεύματος καθιερώνει η ΔΕΗ Πηγή: Ως και 40 δόσεις για την αποπληρωμή των τιμολογίων ρεύματος καθιερώνει η ΔΕΗ

Με άτοκες δόσεις για τριάμισι χρόνια (40 μήνες) θα μπορούν στο εξής να αποπληρώσουν τις οφειλές τους στη ΔΕΗ οι εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές που ανήκουν στις λεγόμενες ευάλωτες ομάδες,
δηλαδή χαμηλόμισθοι, μακροχρόνια άνεργοι, τρίτεκνοι, άτομα με ειδικές ανάγκες και όσα άτομα χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.
Κάθε μία από τις δόσεις δεν θα ξεπερνά το 25% του συνόλου ενός διμηναίου λογαριασμού, χωρίς όμως το Ειδικό Τέλος, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Επιχείρησης.
Η δυνατότητα αυτή αφορά τους καταναλωτές που υπάγονται στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και στην κατηγορία Άτομα με Μηχανική Υποστήριξη, οι  οποίοι είναι συνεπείς στην πληρωμή των οφειλών τους. Η Επιχείρηση τους υπολογίζει σε 600.000.
Συνολικά αυτοί θα πρέπει να:

*Επιδεικνύουν συνέπεια στις πληρωμές των λογαριασμών
*Εκπληρώνουν τους όρους διακανονισμών που έχουν κάνει
*Έχουν περισσότερες από μια ενσωματώσεις απλήρωτου λογαριασμού σε επόμενο ή και μια αθέτηση διακανονισμού.

Για παράδειγμα, ένας συνεπής καταναλωτής που έχει συνολική οφειλή 2.000 ευρώ και μέσο διμηναίο λογαριασμό ύψους 200 ευρώ, χωρίς το Ειδικό Τέλος, θα μπορεί να την αποπληρώσει σε 40 άτοκες δόσεις των 50 ευρώ.

Άλλες, ιδιαίτερες περιπτώσεις καταναλωτών που δεν υπάγονται στις ρυθμίσεις αυτές, δηλαδή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο ή στην κατηγορία των Ατόμων με Μηχανική Υποστήριξη, θα μπορούν να εξετάζονται από επιτροπές στα κατά τόπους υποκαταστήματα της ΔΕΗ.

Για τους λιγότερο συνεπείς καταναλωτές, εκείνους δηλαδή που έχουν αθετήσει τους όρους του διακανονισμού πολλές φορές ή που έχουν εντοπιστεί να έχουν παραβιάσει μετρητή μετά από διακοπή ρεύματος λόγω οφειλών, η ΔΕΗ δίνει τη δυνατότητα για διακανονισμό:

*Με προκαταβολή 10% συν 6 άτοκες διμηνιαίες δόσεις ή
*20% προκαταβολή συν 4 άτοκες διμηνιαίες δόσεις.

Για τους καταναλωτές αυτούς, αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα προέβλεπε προκαταβολή 20% συν 3 έντοκες διμηνιαίες δόσεις ή προκαταβολή 50% συν 2 έντοκες διμηνιαίες δόσεις αντίστοιχα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: