ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

ΕΝΕΡΓΟΣ ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Σκοπός μας είναι η αποκατάσταση του μεγάλου ναού της Αγίας Σοφίας, που βρίσκεται στην Κωνσταντινούπολη, στην Τουρκία, σε ενεργή εκκλησία της ορθόδοξης χριστιανικής πίστης και η επανεγκαθίδρυση της Αγίας Σοφίας ως Ιερού Οίκου Προσευχής για όλους τους Χριστιανούς του κόσμου" ανέφερε ο Κρις Σπύρου, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας σε Συνέντευξη Τύπου, σήμερα το μεσημέρι στο Αμφιθέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

«Το 2010 ζητήσαμε επίσημα από την τουρκική κυβέρνηση να μας επιτραπεί η τέλεση θείας

λειτουργίας στην Εκκλησίας μας, στο πλαίσιο του εορτασμού της Κωνσταντινούπολης ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης. Το επιχείρημά μας ήταν ότι ανήκει στον πολιτισμό της Ευρώπης ο σεβασμός της θρησκευτικής ελευθερίας. Η τουρκική κυβέρνηση μάς πρότεινε να επισκεφθούμε την Αγία Σοφία ως τουρίστες και θα μας παραχωρούσαν ένα μικρό χρονικό περιθώριο να προσευχηθούμε.

Ουσιαστικά, αυτό συνιστούσε άρνηση. Για τον λόγο αυτό απαντήσαμε ότι η απαίτηση και η αίτησή μας είναι η τέλεση χριστιανικής ορθόδοξης θείας λειτουργίας μέσα στην Αγία Σοφία, μέσα στον Ιερό χώρο της Εκκλησίας μας. Όχι κρυπτοπροσευχές –558 χρόνια μας φτάνουν, τους απαντήσαμε», ανέφερε ο κ. Σπύρου.

Θεία Λειτουργία στην αόρατη Αγία Σοφία

Στις 17/9/2010, την ημέρα που η ορθοδοξία εορτάζει την Σοφία, την Αγάπη, την Πίστη και την Ελπίδα, τα 200 μέλη της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας μαζί με τοπικούς ορθόδοξους χριστιανούς τελέσαμε θεία λειτουργία στα σύνορα Ελλάδος Τουρκίας. Πέντε μέτρα από το τουρκικό έδαφος. Τελέσαμε θεία λειτουργία στην αόρατη Αγία Σοφία. Την αόρατη Αγία Σοφία που για 558 χρόνια οι Τούρκοι κατακτητές της εκκλησίας μας επέβαλαν στους παππούδες μας και τους γονείς μας να προσεύχονται μόνο στα όνειρά τους.

Στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ο νομικός σύμβουλος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στην Ευρώπη, κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, προσέφυγε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Στρασβούργο κατά της άρνησης της τουρκικής κυβέρνησης. Δυστυχώς, το Δικαστήριο έκρινε ότι το αίτημά μας έπρεπε προηγουμένως να έχει πρώτα κριθεί από τα δικαστήρια της Τουρκίας. Μετά την εξάντληση των ένδικων μέσων που παρέχονται από την τουρκική έννομη τάξη και σε περίπτωση μη ικανοποίησης των δικαιωμάτων μας, τότε μόνο θα μπορούσαμε να προσφύγουμε στο Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Διεκδίκηση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής εξουσιοδότησε τον Πρόεδρό του, κ. Κρις Σπύρου, να συνεργαστεί με τους νομικούς συμβούλους της Ευρώπης ώστε να ξεκινήσει την τελική διεκδίκηση δύο θεμάτων: πρώτον, να επανέλθει η Αγία Σοφία στους νόμιμους δικαιούχους της και δεύτερον να λειτουργήσει ως χριστιανική ορθόδοξος Εκκλησία.

Κογκρέσο

Ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ενορίας της Αγίας Σοφίας ανέφερε ότι στο Αμερικανικό Κοινοβούλιο, το Κογκρέσο, με ψήφους 436 υπέρ και 1 κατά, υπερψηφίστηκε νομοθεσία το 2011, η οποία απαιτεί από το τουρκικό κράτος και παροτρύνει την τουρκική πολιτεία: «Δώστε πίσω όλες τις κλεμμένες χριστιανικές εκκλησίες στους νόμιμους δικαιούχους τους.»

«Το δικαίωμα να ζητήσει την αποκατάσταση της Αγίας Σοφίας ως ιερού τόπου λατρείας και την κάθαρσή της ως συμβόλου της ορθόδοξης χριστιανικής ομολογίας έχει κάθε ορθόδοξος χριστιανός όπου κι αν βρίσκεται και ανεξάρτητα από το αν έχει την δυνατότητα να μεταβεί στον τόπο αυτό λατρείας.

Η Παγκόσμια Ενορία της Αγίας Σοφίας είναι ένας ανοιχτός οργανισμός, και μέλη του είναι εν δυνάμει όλοι οι ορθόδοξοι χριστιανοί. Λειτουργούμε ως εκπρόσωποι του συνόλου των ορθόδοξων χριστιανών αλλά και ως δικαιούχοι ο καθένας από μας του αδιαίρετου ατομικού δικαιώματος να έχουμε την δυνατότητα της απόλυτης θρησκευτικής χρήσης της εκκλησίας της Αγίας Σοφίας. Να έχουμε το δικαίωμα να προσβλέπουμε στο ιερό σύμβολο της ομολογίας μας χωρίς να παρεμβάλλονται βεβηλώσεις και χρήσεις που αντιβαίνουν στην ουσία του», πρόσθεσε ο κ. κ. Κρις Σπύρου.


ΠΗΓΗ naftemporiki.gr 
 ΑΠΟ http://www.agioritikovima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: