ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Μακελειό στη Βουπρασία: Η φράουλα βάφτηκε με αίμα - 28 εργάτες τραυματίες πυροβολήθηκαν από τους επιστάτες

Αναμενόμενο ή απίστευτο…; Με τόσα επεισόδια που έχουν συμβεί στα «φραουλοχώραφα» της Βουπρασίας, όλα είναι πιθανά. Ακόμα και να τραυματιστούν δεκάδες άνθρωποι που ζήτησαν
τα δεδουλευμένα από τον εργοδότη τους και οι επιστάτες του, τους πυροβόλησαν εν ψυχρώ. Αυτό που συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης έξω από τη Βάρδα, έκανε από την πρώτη στιγμή το γύρο της Ελλάδας μέσα από τα ΜΜΕ, γράφοντας άλλη μια μαύρη σελίδα για την Ηλεία. Συνολικά 28 άτομα αναφέρονται ως τραυματίες από
ιατρικές πηγές, είκοσι από την Αστυνομία, μετά από συμπλοκή σε καλλιέργειες φράουλας δίπλα στην εθνική οδό. Ο αριθμός ανέβηκε κάποια στιγμή στους 33, αλλά είτε επρόκειτο για επιπόλαιους τραυματισμούς είτε για αυτοτραυματισμούς.

Όλα συνέβησαν περίπου στις έξι το απόγευμα κοντά στην είσοδο καλλιέργειας δίπλα στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου στο τμήμα ανάμεσα στη Βάρδα και τη Νέα Μανωλάδα, πίσω από πρατήριο υγρών καυσίμων.

Οι αλλοδαποί εργάτες κυρίως υπήκοοι Μπαγκλαντές και Πακιστάν, ζητούσαν από μέρες τα δεδουλευμένα έξι μηνών. Όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ένας από αυτούς, το συνολικό ποσό που τους χρωστούσαν σε όλους ξεπερνούσε τις 150.000 ευρώ. Έτσι ο ιδιοκτήτης των καλλιεργειών τους καθυστερούσε, λέγοντας τους πως θα πληρωθούν την προπερασμένη Δευτέρα και μετά την περασμένη Παρασκευή και τελικά το τελευταίο ραντεβού κλείστηκε χθες το απόγευμα.

Σύμφωνα με τη Αστυνομία περίπου 200 αλλοδαποί εργάτες συγκεντρώθηκαν κοντά στην είσοδο της καλλιέργειας και όταν οι τρεις εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη τους είπαν πως δεν θα πληρωθούν και αυτό προκάλεσε αντιδράσεις.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε αλλοδαπός εργάτης τα άτομα κρατούσαν όπλα και πυροβόλησαν πρώτα στον αέρα για εκφοβισμό. Στη συνέχεια όμως πυροβόλησαν αδιακρίτως προς την ομάδα των εργατών. Η Αστυνομία στην επίσημη ενημέρωσή της κάνει λόγο για ένα άνδρα που οπλοφορούσε, ο οποίος τραυμάτισε 20 άτομα.

Μόλις έγινε το μακελειό και γέμισε το σημείο  με αιμόφυρτους άντρες, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, οι αλλοδαποί κάλεσαν σε βοήθεια στο διπλανό πρατήριο υγρών καυσίμων και τα ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ, από την Ηλεία και την Αχαΐα, άρχισαν να φτάνουν το ένα μετά το άλλο στο τόπο του συμβάντος.

Αρχικά μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υγείας Βάρδας και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι διακομιδές για εκείνους που χρειάζονταν περισσότερα από την παροχή πρώτων βοηθειών για το νοσοκομείο Πύργου και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου. Στην Πάτρα διακομίστηκαν εννέα αλλοδαποί και 16 στον Πύργο.

Αμέσως υπήρξε κινητοποίηση από το τοπικό Αστυνομικό Τμήμα στη Βάρδα, που συχνά πυκνά αντιμετωπίζει τέτοια περιστατικά ή συμπλοκές μεταξύ των αλλοδαπών, ποτέ όμως έως τώρα ένα περιστατικό με τέτοια έκταση ως προς τα θύματα. Ισχυρή αστυνομική δύναμη από πολλές υπηρεσίες της Α.Δ. Ηλείας κινητοποιήθηκαν και άρχισαν να αναζητούν τους δράστες. Αρχικά συνελήφθη ο ιδιοκτήτης των καλλιεργειών και μεταφέρθηκε στο Α.Τ. Βάρδας, ενώ μέχρι αργά το βράδυ της Τετάρτης, αναζητούνταν και οι τρεις επιστάτες που φέρονται ως οι δράστες της επίθεσης.

Γιάννης Σπυρούνης

Φωτογραφίες: Φωτογραφείο Ανδρέας και Τάκης Παναγόπουλος και Γιάννης Σπυρούνης (ilialive.gr)

Η αρχική περιγραφή του ilialive.gr

Περισσότεροι απο 30 αλλοδαποί εργάτες έχουν μεταφερθεί στο Κέντρο Υγείας Βάρδας, τραυματισμένοι και άγνωστο σε ποια κατάσταση απο πυροβολισμούς που δέχθηκαν. Δεν έχει δοθεί καμία πληροφορία έως τώρα από την Αστυνομία, όμως γίνεται λόγος για συμπλοκή για μεροκάματα.

Nεότερη ενημέρωση 20:30

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες από την αστυνομία πληροφορίες 4 άτομα, Έλληνες, σε καλλιέργεια φράουλας άνοιξαν ανεξαιρέτως πυρ σε αλλοδαπούς εργάτες κυρίως υπηκόους Μπαγκλαντές

32 αλλοδαποί έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι 10 αρκετά σοβαρά. Οι περισσότεροι έχουν διακομιστεί στο νοσοκομείο Πύργου. Σύμφωνα με πληροφορίες η συμπλοκή έγινε για μεροκάματα που ζήτησαν από τους εργοδότες τους οι αλλοδαποί.

Επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας

Περι ώρα 18:00 σήμερα, στη νέα Μανωλάδα Ηλείας 200 περίπου αλλοδαποί υπηκόοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι εργάζονται σε γεωργική επιχείρηση ημεδαπού, συνεπλάκησαν με 3 ημεδαπούς εκπροσώπους του εργοδότη, απαιτώντας δεδουλευμένα 6 μηνών περίπου. Ένας εκ των τριών ημεδαπών πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εναντίον τους, τραυματίζοντας ελαφρά, είκοσι (20) από του αλλοδαπούς. Οι τραυματισθέντες βρίσκονται εκτός κινδύνου ζωής και έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας και νοσοκομεία της περιοχής γαι παροχή πρώτων βοηθειών. Διενεργείται προανάκριση από το Τ.Α. Αμαλιάδας.

Συνελήφθη πριν από λίγο ο εργοδότης που απασχολούσε τους αλλοδαπούς. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων 3 ημεδαπών.

Νεότερη ενημέρωση 21:14

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Κ.Υ Βάρδας ο συνολικός αριθμός των τραυματιών ανέρχεται σε 28 άτομα από αυτούς 4 βρίσκονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση 8 σε σοβαρή κατάσταση και οι υπόλοιποι ελαφρά.

Στο ilialive.gr μίλησαν κάποιοι από τους τραυματίες οι οποίοι ανέφεραν ότι είχαν ραντεβού στις 5 το απόγευμα με τον ιδιοκτήτη των καλλιεργειών φράουλας και συγκεντρώθηκαν εκεί 80 αλλοδαποί, οι οποίοι ζητούσαν να τους καταβληθούν δεδουλευμένα μηνών. 

Οι εκπρόσωποι του ιδιοκτήτη, 4 με 5 άτομα, τους ενημέρωσαν πως δεν πρόκειται να τους πληρώσουν και να επιστρέψουν στις δουλείες τους. Οι εργάτες αντέδρασαν και τότε τρία από τα άτομα που κρατούσαν όπλα αφού πυροβόλησαν πρώτα στον αέρα στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως. Αυτή την ώρα συνεχίζονται οι έρευνες για το συμβάν ενώ στο Α.Τ.Βάρδας βρίσκεται ο ιδιοκτήτης της καλλιέργειας.


ΑΠΟ http://ilialive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: