ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Οι αλλαγές στο «χαράτσι»

Με οριζόντια μείωση των συντελεστών κατά 15% «κλειδώνει» το σχέδιο για το νέο «χαράτσι», από τις εισπράξεις του οποίου εκτιμάται ότι θα καλυφθεί μεγάλο μέρος του δημοσιονομικού κενού. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ημερησία, στην περίπτωση που αποφασιστεί οι νέες αυξημένες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων που ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, να ληφθούν υπόψη και για τον υπολογισμό του νέου «χαρατσιού» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, τότε τα έσοδα που θα εισρεύσουν από τον φόρο θα είναι μεγαλύτερα. Και αυτό γιατί σε πολλές περιπτώσεις οι ελαφρύνσεις που θα προκύψουν από
τη μείωση των συντελεστών του «χαρατσιού» κατά 15% θα εξουδετερωθούν από πρόσθετες επιβαρύνσεις που θα προκαλέσουν οι νέες υψηλότερες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων.
Νέο όνομα

Για το έτος 2013, το «χαράτσι» παύει πλέον να ονομάζεται «Έκτακτο Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών» και… βαφτίζεται «Ενιαίος Φόρος Ακινήτων». Οι συντελεστές του «Ενιαίου Φόρου Ακινήτων» του έτους 2013 θα είναι, ωστόσο, μειωμένοι κατά 15% σε σύγκριση με τους συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ του έτους 2012.



 Η επιβολή του «Ενιαίου Φόρου» στα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα θα εξακολουθήσει να γίνεται μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος που εκδίδονται από τη ΔΕΗ. Τα έσοδα που θα χαθούν εξαιτίας της μείωσης των συντελεστών κατά 10% ή 15% εκτιμάται ότι θα ανέλθουν σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Περισσότερα

Με τη διατήρηση του «χαρατσιού» ακόμη και με τη μείωση του κατά 15% οι φορο-επιβαρύνσεις για τους ιδιοκτήτες ακινήτων θα είναι σημαντικές και σε κάθε περίπτωση πολύ μεγαλύτερες από ό,τι θα ήταν αν εφαρμοζόταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση.







Αν και το οικονομικό επιτελείο προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας ότι οι πολίτες θα πληρώσουν λιγότερο φόρο, ωστόσο ο φόρος θα ήταν ακόμα μικρότερος ή και μηδενικός σε αρκετές περιπτώσεις με την εφαρμογή του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων στα αστικά ακίνητα και τα αγροτεμάχια, ο οποίος θα αντικαθιστούσε το ΕΕΤΗΔΕ και τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας.

Για παράδειγμα σήμερα ένας φορολογούμενος που έχει στην κατοχή ένα διαμέρισμα 26ετίας, 50 τ.μ. αντικειμενικής αξίας 40.000 ευρώ πληρώνει μέσω της ΔΕΗ το ειδικό τέλος που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ.

Στην περίπτωση που οι συντελεστές του ΕΕΤΗΔΕ μειωθούν κατά 15% ο φόρος το «χαράτσι» θα διαμορφωθεί στα 170 ευρώ. Εάν όμως εφαρμοζόταν ο ενιαίος φόρος ακινήτων ο συγκεκριμένος φορολογούμενος δεν θα πλήρωνε φόρο.

Η συμφωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες το οικονομικό επιτελείο φαίνεται να έχει συμφωνήσει με την τρόικα στο σχέδιο για το νέο «χαράτσι» το οποίο προβλέπει:

1. Την οριζόντια μείωση κατά 15% των συντελεστών (που εφαρμόζονται στις τιμές ζώνης) για τον υπολογισμό του ΕΕΤΗΔΕ. Δηλαδή η μείωση θα αφορά όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξαιρέτως της αξίας των ακινήτων τους.

2. Η απώλεια αυτή συμφωνήθηκε να καλυφθεί με τις ακόλουθες ρυθμίσεις:

Με τη σημαντική αύξηση του «χαρατσιού» για τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που βρίσκονται σε περιοχές εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα υποστούν πρόσθετες επιβαρύνσεις. Ο συντελεστής φόρου για τις κατοικίες στις συγκεκριμένες περιοχές θα αυξηθεί ακόμα και κατά 100%, στα 6 ευρώ ευρώ το τ.μ. από 3 ευρώ το τ.μ. που ήταν σταθερά μέχρι σήμερα. Κι αυτό διότι ο φόρος θα υπολογίζεται πλέον με βάση τη μέση τιμή ζώνης του Δήμου στο οποίο είναι ενταγμένη κάθε περιοχή εκτός συστήματος αντικειμενικών αξιών.

Με την επέκταση του «χαρατσιού» και σε όσους εκμισθώνουν τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητά τους σε υπηρεσίες και φορείς του Δημοσίου, καθώς επίσης και σε όλες τις δημοτικές επιχειρήσεις και τα νομικά πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Οι κατηγορίες αυτές φυσικών και νομικών προσώπων απαλλάχθηκαν τα έτη 2011 και 2012 από το ΕΕΤΗΔΕ αλλά τώρα θα κληθούν να πληρώσουν το νέο «χαράτσι», καθώς θα ενταχθούν στους υπόχρεους καταβολής του.


ΑΠΟ http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

ΠΛΑΤΗ: (ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΚΑΝΑΛΟΥΠΟΥΣ). ΣΥΛΛΟΓΗ ΠΑΛΑΙΩΝ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΩΝ.

Ακόμα μερικές παλιές φώτο μας ήρθανε, ενισχύοντας έτσι την συλλογή μας, η οποία χάρη στις δικές σας δωρεές αυξάνει συνεχώς.