ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Τριφυλία: Προορισμός 3ημερων Σχολικών Εκδρομών!

Μαθητές και εκπαιδευτικούς από το 3ο Γυμνάσιο Γλυφάδας και 27ο Λύκειο Αθηνών που πραγματοποιούν τριήμερες εκδρομές στην περιοχή της Τριφυλίας καλωσόρισε χθες το πρωί η δημοτική αρχή Τριφυλίας με πρωτοβουλία του αρμόδιου για θέματα παιδείας συμβούλου Γιάννη Μερκούρη. 
Οι μαθητές το τριήμερο που μας πέρασε έμειναν στο Καλό Νερό, στο ξενοδοχείο
"Messina Μare". Η συγκεκριμένη μονάδα έχει κάνει επαφές με τουριστικούς πράκτορες που ειδικεύονται στον σχολικό τουρισμό.

Οπως τόνισε ο κ. Μερκούρης, ο σχολικός τουρισμός είναι ένα τομέας από τον οποίο η περιοχή μπορεί να έχει προσδοκίες. Μιλώντας στους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων τους καλωσόρισε στην περιοχή αναφερόμενος στην ιστορία της, ενώ προσέφερε βιβλία της περιοχής για τις βιβλιοθήκες των σχολείων τους.  

Μιλώντας για την πρωτοβουλία αυτή ο κ. Μερκούρης σημείωσε: 
«Σαν Δήμος Τριφυλίας είμαστε ενθουσιασμένοι από το ότι η περιοχή μας άρχισε να γίνεται επισκέψιμος χώρος από τον μαθητικό τουρισμό. Ηδη στο ξενοδοχείο αυτό έχουν φιλοξενηθεί 4 σχολεία μέχρι τώρα και ευελπιστούμε ότι και τις επόμενες σχολικές χρονιές θα δεχόμαστε πολλά σχολεία. 

Ο μαθητικός τουρισμός είναι σημαντική πηγή πλούτου, αλλά κυρίως μας ενδιαφέρει οι μαθητές που θα έρθουν εδώ να γνωρίσουν όχι μόνο τις φυσικές ομορφιές του τόπου -οι οποίες είναι άπειρες και απείρου κάλλους- αλλά να γνωρίσουν και τα πολιτιστικά, ιστορικά και θρησκευτικά μνημεία που υπάρχουν διάσπαρτα στην περιοχή μας. Από τον σχολικό τουρισμό έχουμε μεγάλες προσδοκίες διότι είναι οργανωμένα γκρουπ οι μαθητές που αφήνουν αρκετά έσοδα στην περιοχή, αλλά -όπως είπα- κυρίως μας ενδιαφέρει οι μαθητές να γνωρίσουν τον τόπο μας».

Να σημειώσουμε ότι στο καλωσόρισμα παραβρέθηκαν ακόμη οι διευθυντές του Γενικού Λυκείου και Γυμνασίου Κυπαρισσίας Ευάγγελος Αντωνόπουλος και Μάτα Μπαρτζελιώτη αντίστοιχα, αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του λυκείου, καθηγητές και μαθητές.
 

ΠΗΓΗ Κ. Μπ. - ελευθερία 
ΑΠΟ http://filiatranet.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: