ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

ΜΙΚΡΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ: Η Πλάτη βρίσκεται περίπου 9 χιλιόμετρα[4] προς τα βορειοανατολικά των Φιλιατρών σε υψόμετρο 294[1][5] μέτρα και απέχει 10 περίπου χιλιόμετρα από τις ακτές του Ιονίου Πελάγους. ΙΣΤΟΡΙΑ: Το χωριό που βρίσκεται κάτω από το βουνό της Μάλης έχει μακρόχρονη ιστορία. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Καναλουπού, ενώ ως Πλάτη αναφέρεται από το 1956.[6][7] Πάντως το χωριό συναντάται με την ονομασία Καναλουπού ή Κανελουπού ή Καναλωπού και σε προγενέστερες βιβλιογραφικές πηγές-αναφορές. Ο οικισμός αναφέρεται, σε διάφορες απογραφές των Βενετών Προνοητών της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, οι οποίες έγιναν στο χρονικό διάστημα της τριακονταετίας (1683/84-1715), κατά την οποία οι Βενετοί κατείχαν την Πελοπόννησο. Η Καναλουπού (Canalupu), ανήκε, το 1689, στην επαρχία της Αρκαδίας (ή Αρκαδιάς, δηλαδή την περιοχή της σημερινής Κυπαρισσίας), η οποία ήταν μια από τις 4 επαρχίες, στις οποίες χωριζόταν τότε το διαμέρισμα της Μεθώνης (επαρχία Φαναριού, επαρχία Αρκαδιάς, επαρχία Ναβαρίνου και επαρχία Μεθώνης).[8] Η Καναλουπού προσαρτήθηκε στον παλαιό Δήμο Εράνης το 1835,[9] ενώ αναφέρεται, το 1853 στον β΄ τόμο των «Ελληνικών» του Ιάκωβου Ρίζου Ραγκαβή ως χωριό του Δήμου Εράνης της Επαρχίας Τριφυλίας με πληθυσμό 115 κατοίκων, με βάση την απογραφή του 1851.[10] Το 1899 μεταφέρεται από το Νομό Μεσσηνίας και υπάγεται στον Νομό Τριφυλίας,[11] για μια περίπου δεκαετία, ως το 1909, που επανέρχεται ξανά στον Νομό Μεσσηνίας,[12] ως οικισμός της Επαρχίας Τριφυλίας. Το 1912 το χωριό της Καναλουπούς αποσπάται από τον Δήμο Εράνης και εντάσσεται στην Κοινότητα Χαλαζονίου, που είχε ως έδρα το Χαλαζόνι,[13][14] ως και το 1919,[15] που η Καναλουπού αποσπάται από την κοινότητα αυτή και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Καναλουπούς.[16] Η Καναλουπού παρέμεινε έδρα της ομώνυμης κοινότητας, από το 1919 ως το 1956, που το χωριό μετονομάζεται σε Πλάτη και η Κοινότητα σε Κοινότητα Πλάτης,[17] και συνέχισε με το νέο όνομα ως έδρα της Κοινότητας Πλάτης από το 1956 ως το 1997, όταν τότε, στα πλαίσια των αλλαγών που επήλθαν στη τοπική αυτοδιοίκηση, μέσω του σχεδίου «Καποδίστριας», υπήχθη στον κατηργημένο Δήμο Φιλιατρών,[18] ως το 2010. Από το 2011, μετά τις νέες αλλαγές του σχεδίου «Καλλικράτης» ανήκει πλέον στον νέο Δήμο Τριφυλίας.[19][4] Ο δήμος αυτός, συστάθηκε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης με την συνένωση των προϋπαρχόντων δήμων Αετού, Αυλώνος, Γαργαλιάνων, Κυπαρισσίας, Φιλιατρών και την κοινότητα Τριπύλας. ΑΠΟ http://www.hellenicaworld.com/Greece/Geo/gr/PlatiMessinias.html

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Μετά τον Λάτση, ο εφοπλιστής Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος μπαίνει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση της Εθνικής


Μετά την πρόθεση του Ομίλου Λάτση να συμμετάσχει με 100 -150 εκατ. στην αύξηση της Εθνικής, ο εφοπλιστής Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, γιος του καπετάν Βασίλη και ιδιοκτήτης του Costa Navarino, αποφασίζει να συμμετάσχει με 50 εκατ. ευρώ στην αύξηση κεφαλαίου. Παράλληλα, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κι άλλοι μεγάλοι εφοπλιστές θα τοποθετήσουν άλλα 50 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό σε 100 εκατ. ευρώ.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση της Εθνικής ανοίγει τις διεθνείς επαφές με στόχο να προσελκύσει κεφάλαια από τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με το σχέδιο της Εθνικής, υπάρχει πρόβλεψη επαρκών κινήτρων,
ώστε οι συμμετέχοντες στην αύξηση να αποζημιωθούν μελλοντικά από την αρχική μείωση που θα έχουν της τοποθέτησής τους, εξαιτίας της αρνητικής θέσης της τράπεζας κατά 2,8 δισ. Τι εννοούμε με αυτό, ότι επειδή η καθαρή θέση της Εθνικής είναι αρνητική, για κάθε 10 ευρώ που, λογικά, τοποθετούνται, τα 2,8 μηδενίζουν την όποια ζημιά και τα υπόλοιπα 7,2 είναι αυτά που αποκτούν αξία. Αυτό είναι και το βασικό αντικίνητρο για όσους βιάζονται να επιχειρηματολογήουν υπέρ της αποτυχίας της αύξησης. Κρίσιμη παράμετρο αποτελεί η αξιοποίηση της Finansbank που αποτελεί και το ισχυρό χαρτί της τράπεζας.
Όπως έχει αναφέρει η διοίκηση στους μεγάλους πελάτες, σύμφωνα με το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" που κυκλοφορεί, έχει ενημερώσει ότι η πλευρά Λάτση προτίθεται να συμμετάσχει στην Αύξηση Κεφαλαίου της Εθνικής με ένα ποσό που καταρχάς θα ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ για να υποστηρίξει το ποσοστό του 12% που διαθέτει και να μην χάσει τα λεφτά της.  Το ποσό αυτό μπορεί να ξεπεράσει και τα 150 εκατ. ευρώ ανάλογα με τις εξελίξεις καθώς η επιφάνεια του Ομίλου αφενός μεν του επιτρέπει την άνεση αφετέρου μπορεί να κρίνει ότι υφίσταται σημαντική επενδυτική ευκαιρία να αυξήσει το ποσοστό στην Εθνική πάνω από 15%.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί μία πρώτη βάση για την προσέλκυση μεγάλων επενδυτικών κεφαλαίων απ' την εγχώρια αγορά που μπορεί να συγκροτήσουν την πρώτη μαγιά για την επιτυχία της αύξησης. Ήδη το επιτελείο του ομίλου Λάτση στο Λουξεμβούργο βρίσκεται σε πλήρη κινητοποίηση με επικεφαλής του Εμανουέλ Μπουσετίλ.
Τα Ταμεία πρέπει να χρηματοδοτηθούν για την αύξηση
Παράλληλα αν η αύξηση αποτύχει αυτό θα σημάνει ένα οριστικό κούρεμα για την περιουσία των Ταμείων σε μετοχές, που έχουν το 16% αλλά και άλλους φορείς,όπως η Εκκλησία και Ιδρύματα που έχουν συνολικά 5%. Για τα ταμεία θα πρέπει να δοθεί λύση με δανεισμό για συμμετοχή τους στην αύξηση καθώς η κατάσταση τους είναι δραματική από πλευράς διαθεσίμων αλλά και ζημιών από το PSI.
Σε πρώτη φάση η δίοικηση της Τουρκολιά κινητοποιεί το εσωτερικό μέτωπο τους μεγάλες Ελληνες πελάτες, όπως εφοπλιστές αλλά και το σύνολο του δικτύου. Απαντώντας δε στις κριτικές που δέχτηκε για την αποτυχία της συγχώνευσης, πηγές της δίοικησης επισημαίνουν ότι ενώ μέχρι τις 19 Μαρτίου όλα έβαιναν καλώς τόσο από τις δημοσιεύσεις του ΔΝΤ από τον Ιανουάριο αλλά και από την ίδια την Τρόικα, στις 26 Μαρτίου ο αναλυτής του ΔΝΤ Φρεκώ αιφνιδίασε τους πάντες με την αρνητική του εισήγηση για την συγχώνευση με την Eurobank.
Σε κάθε περίπτωση έχει συνηδειτοποιηθεί τόσο από πολιτικής ηγεσίας όσο και από την ίδια την δίοικηση η σημασία να μείνει η Εθνική σε ελληνικά χέρια. Στόχος να αποφευχθούν και αναποτελεσματικά σχήματα σε μια μεταβίβαση, που ουδείς γνωρίζει με τι κριτήρια θα γίνει και γιατί η Τρόικα κόπτεται τόσο πολύ. Δικαιώνονται έτσι οι θέσεις του Newmoney.gr που από την αρχή πήρε θέση κατά της κατάληξης στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.
Π. Μπουσμπουρέλης
 ΑΠΟ http://www.newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: